Reflexek: mit tud a babád azonnal?

Talán tudod, hogy a babáknak egy csomó reflexük van. Akaratlan mozgások, némelyek spontán lépnek fel, mások válaszok a mi tevékenységünkre, a fennálló körülményekre. A reflexek fontosak, segítségükkel azonosítani lehet a normális agyi és idegi aktivitást. Bizonyos reflexek csak a fejődés egy bizonyos szakaszában vannak jelen.

Alapvető reflexek:

 • légzés: az orrát egy pillanatra befogva azonnal kapálózni kezd
 • nyelés: a születés után azonnal képes lenyelni az anyatejet, ha van
 • pislogás: a szem védelméhez kell, hogy gyorsan be tudja csukni
 • Gerincsimogatás

Simítsd végig a gerincét, és figyeld, ahogy kiegyenesedik a simítás irányában. Várhatóan 4-5 hónapos korban eltűnik, és hivatalosan Galant-reflexnek (gerincvelői reflex) nevezik. Fontos a születésnél, segít neki átjutni a szülőcsatornán.

 • Cicikeresés

Érintsd meg a babád arcát a szája közelében. Ennek hatására abba az irányba fogja fordítani a fejét, és nyitott szájjal a cicit keresi. Ezért ezt a szoptatás kezdetén szoktuk kihasználni, mert így a baba a mell irányába fordul különösebb erőfeszítés nélkül, és könnyen megtalálja “az élelmet”.

Tehát ez a reflex a táplálkozásra vonatkozik, a neve szerint keresőreflex. Általában három-négy hónapos korig jellemző, de az sem ritka, hogy a szoptatás legvégéig megmarad. Összességében azt lehet mondani, hogy a szopóreflex elhagyásával ez is elmarad majd.


 • Evés

Érints valamit a kisbaba szájpadlásához, és meglátod, azonnal szopó mozdulatokat fog végezni. Ez a szopóreflex, amely nagyon fontos a baba fejlődése szempontjából. Elmarad abban a pillanatban, amikor a baba tudatosan kezd el szopni. Ennek várható időpontja nagyjából a negyedik-hatodik hónap, de természetesen minden baba más, és másképp is teszi a dolgát.

Ez a reflex általában a 32-36. terhességi hét között alakul ki teljesen, ezért fordul gyakran elő, hogy a koraszülöttek szopási képessége gyenge, éretlen.

 • Meglepetés

Ezt egy váratlan, erős hanggal tudod tesztelni. Ennek hatására a baba a fejét hátrahúzza, kezeit hátracsapja, a karjait, lábait, ujjait kinyújtja, hátát ívben megfeszíti, majd ökölbe szorítja a kezeit és a karjaival a mellkasát “öleli”. Ez a Moro-féle átkaroló reflex.

Kiváltja, ha megijed, leesik, hirtelen mozgás, de ezeket ne próbáld ki. Gyakran elsírja magát, ha ezt teszteled, ezért szándékosan inkább ne tedd. Ez a reflex kb. 5-6 hónapos korban szűnik meg.

 • Fejfordítás

Fektesd a hátára, és fordítsd a baba fejét oldalra és figyeld a karjait és lábait. A fordítás irányában lévő karját és lábát kiegyenesíti, a másikat behajlítja. A terhesség 18. hete körül jelenik meg, és nagyjából az első és a hatodik hónap között van jelen, tónusos nyaki reflexnek hívják.

Fontos, mert ez fog segíteni neki a későbbiekben, hogy spontán megfogjon mellé tett tárgyakat, megtámassza magát, és fontos az eltűnése is. Ha még hat hónapos kora után is megvan, vagy magától nem tudja feladni ezt a pózt, akkor szólj az orvosnak, mert problémát jelezhet, zavart okozhat pl. a kúszásban, ami a mozgásfejlődés nagyon fontos eleme.

 • Fogás

Simítsd meg a tenyerét, tedd a kezébe az ujjad, és a baba automatikusan megragadja. Ezt nevezik fogóreflexnek, és alig néhány hónapig tart, majd tudatosan kezd fogni. A koraszülötteknél erősebb, mint az időre született babáknál, pedig ők is hihetetlen erővel képesek kapaszkodni.

Reflexek: mit tud a babád azonnal?

 • Talp

Simítsd végig a talpát hosszanti irányban a sarkától az ujjai felé, és figyeld a hatást: befelé fordítja a lábfejét, és a lábujjait felfelé görbíti, széttárja, majd összehúzza. Ezt nevezik a Babinski-féle talpi reflexnek.

Legfeljebb két éves korban eltűnik. Ha a nagy lábujját nagyon felfelé, a lábfejét nagyon a sípcsont felé mozgatja, akkor mutasd meg biztonsági alapon az orvosnak.

 • Lépések

Tedd a lábát függőleges helyzetben szilárd felületre, és ő lépegetni próbál. Közben tartsd erősen a hónaljánál, ne tedd le a babát, ez még nem járás. Ráadásul nem lehet következtetni belőle arra, hogy a baba mikor fog felállni és egyedül járni. Változó, hogy mikor tűnik el, általában két hónapos kor körül várható.

 • Mászás

Fektesd a hasára, és figyeld, ahogy a kezeivel, lábaival kapálózni kezd. Várhatóan 4 hónapos koráig marad meg, és mászó reflexnek nevezik.

 • Úszás

Vidd el babaúszásra, tedd a babát arccal lefelé a vízbe, és ő úszó mozdulatokat fog végezni. Eközben automatikusan lezárja külső orrnyílásait és a száját is. Ha a szájába víz jut, azt lenyeli, a tüdejébe nem jut be. Búvár-, úszó- és merülő reflexnek is nevezik, és fél éves korig marad meg várhatóan.
 • Tenyér

Különböző pontokon enyhén megnyomva a tenyerét, automatikus mozdulatokat végez: fordítja a fejét, nyitja a száját. Koraszülötteknél gyakran megfigyelhető, de csak szakember tudja, hol is kell pontosan nyomást gyakorolni. Ezt nevezik Babkin-reflexnek.

Ha a babád reflexeit figyelgeted, tartsd szem előtt, hogy ha éhes, nyűgös, fáradt, nem várhatsz tőle olyan teljesítményt, mintha jóllakott és kipihent lenne. Ha nem éhes, nem fáradt, és valami szerinted még sincs rendben, akkor szólj róla gyermekorvosnak.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!