A baba hallása: honnan lehet tudni, hogy jól hall?

A baba hallása születésekor nem szokott az eszünkbe jutni, mint lehetséges probléma. Teljesen természetesnek tűnik, hogy a kisbaba, akit az orvosok egészségesnek nyilvánítottak, minden szempontból valóban tökéletes. Tehát a hallásával sincs, sőt nem is lesz gond. Pedig nem árt figyelni erre is.

Mindent átalszik, semmilyen zaj sem zavarja. Vajon rendben van a baba hallása? Esetleg agyalhatsz ilyesmin. A jó az, hogy mielőtt a kórházból hazaengedik őket, műszeres vizsgálatot végeznek, amiből kiderül, hogy a baba füle (maradjunk ennyinél) szerkezetileg rendben van, ép.

Ha a vizsgálatot ismételni kell, az sok esetben csak annyit jelent, hogy a baba mocorgott, a jel nem úgy haladt, ahogy kellett volna, de baj nincs. Megismétlik, és valószínűleg minden rendben lesz.

Szerencsére a legtöbb baba tökéletes hallással születik. Tesztelni is tudod: amikor belépsz a szobába, megmozdul, gőgicsél, játszik a hangjával, akkor nagy eséllyel minden rendben. Azok a babák is hallatnak egy darabig hangokat sokszor, akik nem hallanak, de ők egy idő után abbahagyják, mert nem lelnek élvezetet benne.

Állj mögé, amikor nem alszik, és tapsolj, ejtsd le a kulcscsomódat, vagy verj egy fedőt fakanállal. A hirtelen hangos zaj biztosan megijeszti, ezért túlzásba esni sem érdemes, de a kísérleted legalább sikeres lesz. Érdemes megismételni néhány hetente, havonta, hogy nem tapasztalsz-e változást, mert a halláscsökkenés később is kialakulhat.


Az egészséges hallással rendelkező baba megpróbál a hang irányába fordulni, valamilyen formában reagálni rá. Ha nem vesz észre, amíg nem lát, akkor érdemes utánajárni a kérdésnek.

A baba hallása

Mi okozhat halláskárosodást?

Lehet örökletes probléma a halláscsökkenés hátterében. Ha előfordult már a családban, akkor az annyit jelent, hogy fokozottan kell figyelni a gyermeket. Fokozottan, de nem mániákusan!

Előfordul, hogy a hallásprobléma nem állandó, hanem csak átmeneti és egyszerű oka van, a hideg, fülfertőzés, túl nagy adag felgyülemlett fülzsír. Ok lehet még valamilyen méhen belül elszenvedett fertőzés, pl. a rózsahimlő, a CMV, ha a szülés során az oxigénellátás nem volt tökéletes, a koraszülöttség is lehet tényező, meg egy csomó minden még sajnos.

Mi a teendő gyanú esetén?

Az első, hogy maradj nyugodt, és ne viselkedj másképp. De azért ha a legkisebb gyanú felmerül benned, szólj a védőnőnek, gyermekorvosnak, el lehet vinni fül-orr-gégészetre. Ha valóban okkal gyanakszol, akkor nagyon fontos a korai diagnózis. Bár nem akarunk szembenézni a lehetőséggel, halogatni nem szabad.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!