Ingyenes beszédszűrés és tanácsadás

A logopédia európai napja alkalmából ingyenes beszédszűrést és tanácsadást tart a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat március 6-án Budapest egész területén, 24 tagintézményük azok jelentkezését várja, akik úgy érzik, gondjaik vannak nyelvhasználatukkal vagy gyermekük nyelvfejlődésével.

Mosányi Emőke, a szakszolgálat megbízott főigazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: fontos, hogy a nyelvvel, beszéddel kapcsolatos problémák időben kiderüljenek, s így a legmegfelelőbb formában, a legrövidebb idő alatt orvosolni lehessen azokat.

A gyermekek beszédfejlődésében fontos szempont, hogy az anyanyelvük biztonságos formában mind az értés, mind a kifejező beszéd terén kialakuljon. Ha a gyermek beszédészlelése, beszédmegértése gyengébb, előfordulhat, hogy késve, nehezen tanul meg beszélni – írta a szakember.

Ingyenes beszédszűrés és tanácsadás

Hozzátette: Magyarországon egyre több a külföldi letelepedő, és mára már mindenki környezetében élnek olyan gyerekek, akiknek a szülei más vagy eltérő anyanyelvűek. A több nyelv egyidejű elsajátítása további nehézségeket okozhat a nyelvfejlődés terén.

Ilyenkor logopédiai segítéssel tanítják meg a gyermeket “beszélni”, hogy a nyelv mint kommunikáció a többnyelvű gyermekek számára örömforrás, pozitív megerősítést eredményező, jól használható rendszer lehessen – fogalmazott a főigazgató.


Az ingyenes tanácsadás és beszédszűrés mellett az érdeklődők bemutatóórákon, előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken, műhelymunkában vehetnek részt, és esetismertetéseket is hallhatnak a többnyelvűséggel kapcsolatos témákban, de lesz gyermekrajz-kiállítás és játékos vetélkedő is.

Március 6-a 2004 óta a logopédia európai napja az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére. Magyarországon 2012-től tartanak ezen a napon rendezvényeket, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére és azoknak az egészségre, az életminőségre gyakorolt hatásaira, valamint a logopédiával kapcsolatos kérdésekre.

Forrás: MTI

II. kerületiek: a Nyílt Nap 9-13 óráig lesz a Marczibányi téri Művelődési Központban, a témája a kétnyelvűség. Az előadások ideje alatt beszédszűrés is lesz!

Program

9.00 – 9.15 : Megnyitó

9.15 – 9.45
Egy gyerek, két nyelv. Hogyan működik?
A nyelvfejlődés, kétnyelvűség sajátosságai
Előadó: M. Lángi Éva

9.45 – 10.15
A kétnyelvűség és a dadogás
Előadó: Téglássy Adrienn

Szünet

10.30 – 11.00
Többnyelvűség a külföldre költözött magyar családok gyermekeinél
Előadó: Kákonyi Tímea

11.00 – 11.30
Az anyanyelv megtartása, elszegényesedése idegen nyelvi környezetben
Előadó: Mező Eszter

Szünet

12.00 – 13.00 : Workshopok

  1. A nem magyar anyanyelvű gyermekek beilleszkedése, segítése az óvodás korban
  2. Tanulási sajátosságok, nehézségek nem magyar anyanyelvű gyermekeknél


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!