Mennyit kell híznia a babának?

Nagyon jó kérdés, szinte minden újdonsült anyuka gyötrődik rajta legalább néhány hetet. Szokás kérdezgetni egymást, és sajnos kérdezget a szomszéd Mari néni is, hogy mennyit szopizik, hány grammot eszik, kap-e már pacalt, mennyi hízik hetente, naponta és óránként.

Mivel mindenki szakértő, közli is a véleményét, hogy hú, az nagyon sok, vagy épp ellenkezőleg, az kevés, biztos nem elég neki a tej, kapjon mellé valamit… Ismerős?

Több tévhit is kering a babák súlygyarapodásával kapcsolatban, hogy mikor mennyit kell híznia egy csecsemőnek, amikkel jó lenne leszámolni.

Először is a méricskélésről. A legtöbb helyen egy ideig hetente, majd havonta méri a védőnő a kisbabát, később ez akár két hónap is lehet.

Azt mondják, hogy semmi szükség egy otthoni csecsemőmérlegre egy egészséges, normál időre normál súllyal született babánál, mert csak feszültséget okoz. Tulajdonképpen egyet kell értenem vele.


Ez alól azok lehetnek kivételek esetleg, akiknek kis súllyal született a gyermekük, és egyszerűen megnyugtató látni, hogy hízott néhány grammot. Ha jól esik, nem okoz feszültséget csak örömet, akkor csak mérj, ameddig jónak látod. Ha pedig kérdezik, nem kell bevallani. 🙂

(Én hat és fél hónapos koráig mértem minden nap, akkorra nyugodtam meg. De három hónapos korától nem ismertem el, mert leszúrtak érte. De nagyon jó volt látni az egyre növekvő számokat a digitális kijelzőn.)

Nem mindegy, milyen súllyal születik a baba. A hivatalos átlagos születési súly 3200-3300 gramm, de a babák nem szeretnek a nagykönyv szerint fejlődni már az anyaméhben sem.

Sok függ attól, hogy mit örökölt a szüleitől, ők mekkora súllyal születtek, milyen a testalkatuk, milyen volt anyuka egészsége a terhesség előtt és alatt, szóval sok miden befolyásolja.

Elméletileg fél éves korig havonta 400 grammot híznak a babák, ennek eloszlása a hetekre nem egyenletes. Legtöbben fél éves korukra megkétszerezik a súlyukat, 1 éves korukra pedig megháromszorozzák. Ez csak az elmélet, a születési súly és az öröklött dolgok közbeszólhatnak.

Mennyit kell híznia a babának?

Egy kis súllyal született baba teljesen más ütemben hízik. Normális, ha az első hónapban szinte semmit, majd havonta akár 1200-1300 grammot is magára szed. Ebben az ütemben teljesen rendben van, ha fél éves korára megháromszorozza a születési súlyát.

Egy egész aprócska baba pedig három hónaposan már tarthat az négy-ötszörös súlynál is. Összességében azt lehet mondani, hogy a nagyobb babák lassabban híznak, a kisebbek meg gyorsabban, nagyjából egy éves korukra érik utol egymást.

Teljesen rendben van, ha egy „átlagos baba” (aki szerintem nem létezik) 4-6 hónapos kora körül eléri a születési súlyának kétszeresét, majd ettől kezdve lassabban hízik, vagy csak alig gyarapodik. Mivel már mozog, forgolódik, fejét emelgeti, több kalóriát éget, nem tud úgy hízni.

Számokban kifejezve hogy mennyit kell híznia egy hónapban visszaosztva hetekre, normális az első félévben a heti 100-600 gramm, a másodikban pedig a heti 50-150 gramm hízás.

Hogy tudjuk, megfelelő ütemben hízik, figyelni kell arra, hogy rendesen egyen. Ha anyatejes, akkor az igényei szerint, mert nem lehet túletetni, ha tápszeres, akkor a tápszer adagolását és a baba igényeit is figyelembe véve. Lehet, hogy egyik nap kevesebbet, a másik nap többet kíván, ahogy mi is.

A ma érvényben lévő ajánlás pedig a baba testsúlyához viszonyítva adja meg a szükséges anyatej napi mennyiségét. Eszerint testsúly kilogrammonként 150 grammot (később már csak 120-at) kell szopiznia a babának 24 óra alatt, ha semmi mást nem kap (tehát hozzátáplálás nélkül).

Persze van olyan baba is, akinek szüksége van ennyire, és van olyan is, aki képtelen ennyit enni. A babák nem egyformák. És nem csak ebben nem…

A hízás mellett fontos a többi mérete is, hogy mennyit nőtt, mekkora a fej- és mellkerülete. Ha a baba élénk, jókedélyű, van megfelelő számú pisis és kakis pelusa, akkor rendben van.
Ha viszont egész hónapban semmit sem hízik, nem is nő, nem jókedvű, nem stimmelnek a pelenkák, akkor orvoshoz kell fordulni vele.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!