A babákat rendszeresen mérik, hogy mennyit nőttek, mennyit híztak, mekkora lett a kobakjuk és a hasuk körmérete. Megmondani nem szokták, hogy mik a jó baba méretek, hogy az eredmény jó vagy sem, de sokkal rosszabb az, amikor azt mondják, hogy ez bizony kevéske, többet kellett volna híznia, ejnye, anyuka.

Ilyenkor jön a pánik, hogy mit rontottál el, a lelkifurdalás, hogy valamit minden igyekezeted ellenére sem csinálsz jól, nem veszel észre, a düh, mert bántást, lekicsinylést és néha fenyegetést is érzel a szavakból. Ha ez elmúlt, gondolj a következőkre:

  • Minden babának önmagához képest kell fejlődnie, nem másokhoz, nem könyvbeli adatokhoz képest. Vannak átlagszámok, de az ezektől való eltérés teljesen normális. Egyik időszakban több centit nő és alig hízik, majd fordul a kocka, és nem nő szinte semmit, csak a mérleg mutat egyre többet. Ez így van rendjén.
  • A másik, hogy az orvos is ember, és bár jó esetben ismer, felismer az utcán, gyakran annyira elfoglalt, hogy nem gondolkozik, csak a számokat nézi. Pedig lehet, hogy az előző méréskor épp hogy nem keveset hízott a baba, esetleg kis súllyal született, vagy a szülők testalkata is vékony, és ezért ő sem lesz egy dundi gyermek.
  • A legfontosabb pedig, hogy te látod minden nap. Látod, hogy mennyit és mit eszik, látod, hogy mennyit mozog, ismered a családra jellemző testalkatot. Ha szemmel láthatóan jól van, jókedvű és virgonc, akkor minden rendben van annak ellenére is, hogy nem pontosan a nagykönyv szerint hízik és növekszik.

Baba méretek

Ha mégis kíváncsi vagy, hogy a baba az átlaghoz képest hogy fejlődik, akkor találsz a neten táblázatokat, és itt is van néhány általános adat. A fiúk és a lányok átlagai némileg eltérnek, de azért tájékozódáshoz jó. Fontos: a legtöbb baba méretekről készült táblázat érett újszülöttekre vonatkozik, a koraszülöttek más elbírálás alá esnek.

Testhossz

Átlagosan az időre született és egészséges babák 50 cm hosszúak. Az első szülinapig nagyjából 73-75 cm-esre nőnek, de ezt hiába osztod vissza havi cm-ekre, a növekedés nem egyenletes. Amikor többet nő, kevesebbet hízik, és fordítva.

Baba méretek


Súly

Az érett újszülöttek átlagosan 3,3 kg-mal jönnek a világra, ezt féléves korukra megduplázzák, egyéves korukra megháromszorozzák. Az átlagos havi 600-700 grammos hízás sem egyenletes hetekre bontva.

Egy kis súllyal született babára pedig ezek a számok egyszerűen nem igazak, kicsit sem. Ők képesek nagyon rövid idő alatt sokkal többet hízni, mint ami a táblázatokban található, és ez teljesen normális is. Mennyit kell híznia a babának?

Körfogatok

Mérik még a babák fej- és mellkörfogatát is. Az újszülöttek fejkörfogata átlagosan 35 cm, ez féléves korra kb. 7, egyéves korra kb. 10 cm-t növekszik. A mellkörfogat sokig kisebb a fejkörfogatnál, de azért le fogja hagyni. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!