Utolsó 13 hét – A terhesség harmadik trimesztere


Ha még a babatervezés időszakában jársz, kattints a gombra, és olvasgass a terhesség előtti időszakról.

Történések

Harmadik trimeszter
Ne vegyél készpénznek semmit, amit mások mondanak neked, amit a neten olvasol, amit a váróban hallasz. Azok mind mások történetei. …

Tünetek

Testi és lelki gondok
Kitartás, a nagyobbik részén már túljutottál. Sokan kihasználják a lehetőséget, és az utolsó négy hetet már otthon töltik. Te hogy döntöttél? …

Fotógaléria

Terhesség alatti ultrahang felvételek
Küldj Te is képet a fotógalériába! Lehetnek ultrahang felvételek a terhesség bármely időszakából, jöhet kép a pocakról, babákról …


Hahó, üdv a harmadik trimeszterben! 🙂

Kitartás, a nagyobbik részén már túljutottál. Sokan kihasználják a lehetőséget, és az utolsó négy hetet már otthon töltik. Te hogy döntöttél?

Ezekben az utolsó hetekben, hónapokban célszerű összepakolni a kórházi csomagot, és mindjárt kettőt: egyet neked és egyet a babának is. Ha eddig nem tetted, szerezz be mindent, amire szükségetek lesz.
Kérdezz, olvass a szoptatással, csecsemőgondozással kapcsolatban, nehogy néhány alapvető dolog váratlanul érjen.
Készülnöd kell a szülésre is. Vannak már információid a kórházról, ahol szülni fogsz? Van szülési terved? Ha még nincs, ide kattintva találsz egy mintát.
Eldöntöttétek már, hogy apás szülés lesz esetleg? Ennél a kérdésnél mindig tartsd észben, hogy a párodnak is akarnia kell. Ha kierőszakolod, és mondjuk rosszul lesz, akkor az orvosok és nővérek figyelmét tőled és a babától fogja elvenni. Ezt érdemes alaposan átbeszélni, esetleg kiskaput hagyni, és nem megsértődni.
Ha nem lesz bent, semmi gond: éppen olyan jó apa lesz, mint amilyen jó anyák azok, akiknek elmarad az “első pillanat”, akik császárral szülnek…
És mint mindig: hallgass az ösztönödre.
Terhesség 3. trimeszter

Történések és tünetek a 3. trimeszterben hétről hétre

Pocakosnaplók

Küldd el te is a naplódat heti rendszerességgel a piszenpisze @ piszenpisze . hu e-mail címre.
Várjuk szeretettel!

26. hét – Frontok, vihar, eső… 🙁

Eddig olyan túl sok panaszos szó nem szökkent ki fogam kerítésén, úgy hogy most gyorsan behozom a lemaradásom és szutykosra zokogom a vállatokat. 🙁 Engem kinyír ez az időjárás! A hét első két napján olyan voltam, mint egy zombi. Soha nem voltam érzékeny a frontokra, de most terhesen, így a második trimeszter utolsó előtti hetében, kb. annyira borított ki, mint a 85 éves nagymamámat.

21. hét – Amiről senki sem beszélt …

Ezen a héten nehezen kezdek neki az írásnak. Nehéz koncentrálnom, sok mindent elfelejtek 🙂 Amikor szóba került a babavárás, meg a terhesség, mindenki csak a felpuffadó lábakról, meg az elhízásról beszélt, a napi kellemetlenségeket senki sem említette. Mint például a feledékenységet.

36. hét – Gondolkodtam megint – röhögni nem ér! 🙂

Hát szóval, néhány nap múlva végére érek életem végtelenül hosszúnak tűnő szakaszának, amely során értelmiségi, igencsak szilárd identitástudattal rendelkező fiatal nőből édesanyává érettem, és sosem gondoltam volna, hogy az átalakulási folyamat ennyire embert próbáló lesz.

Nyílt seb – Judit naplója

Persze erősen túldramatizálom ezt az óvodai nyíl nap dolgot, de azért elég cudar volt. Még mindig azon pörgök, hogyan fogom én a kicsikémet oda adni bárkinek is.

14. hét – Édesanyámnak

Ez volt a terhességem első olyan hete, amikor az első másfél napot kivéve szinte semmi bajom nem volt. A csütörtökön és pénteken még megvoltak a 13. hét rosszullétei, de péntek délutántól kezdődően nem voltak sem különösebb fájdalmaim, se nem hánytam, nem is émelyegtem, egyszerűen csak figyelhettem saját magamat, és a testemben/lelkemben végbemenő változásokat, mert azokból viszont meglehetősen sok jutott erre a hétre.

Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre

– A heti kisokos, információs forrás –

Amelyből hétről hétre megtudhatod, mit történik odabent, mire számíthatsz te idekint, hova kell menned, mit ne csinálj, mit gondol egy férfi, nézhetsz képeket akár, kérdezhetsz, és tehetsz fel kérdést anonim módon a többi azonos hétben járó kismamának, akik ha felelnek, szintén ismeretlenek maradnak (kivéve, ha felfedik magukat).

Várunk a csapatban! Csak add meg, hányadik hétben jársz, és minden héten elküldjük neked a tudnivalókat, híreket, tapasztalatokat, ajánlott vizsgálatokat, és amire még kíváncsi vagy (csak jelezd, hogy kérdésed van).

Adataidat kifejezetten bizalmasan kezeljük, és nem adjuk ki senkinek. Láthatod, még a Fotógalériában is levágjuk a személyes adatokat a képekről! Vigyázunk rátok!

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Neved:
E-mail címed:
Hányadik hétben jársz?
Megismertem az adatkezelési tájékoztatót:
Hozzájárulok, hogy a Piszénpisze.hu weboldal hírleveleket küldjön nekem:


Olvasói történetek

Segélykiáltás

Ez a levél nem a megosztandó történetek közé érkezett, de úgy éreztem, név és minden utalás nélkül egyes részeit közzéteszem. Természetesen válaszolok rá privátban, de ha valakinek van egy jó szava az írójához, az ne habozzon. “Általánosságban véve normális anyukának tartom magam, de vannak pillanatok, órák, napok, amikor szinte kivetkőzöm magamból. …”

“Nem mondhatom el senkinek…”

Nem, semmi titokról nem lesz szó. 🙂 Inkább csak feszít belülről, hogy furcsa módon vannak dolgok, amiket nem mesélhetek el. Jó dolgok. Vajon miért van az, hogy ma csak a rosszról, a kellemetlenről szabad, divat beszélni, és ha valaki nem panaszkodik, az már az űrből jött, ha meg jókat mesél, akkor biztos nem mond igazat, és utálni, majdhogynem megvetni, és titokban irigyelni kell?

Lilian: Pszichiáterhez kerültem

“Már olyan voltam, mint egy sarokba szorított patkány, aki forgatja a szemeit, vicsorog, de nem látja a kiutat. Ekkor olvastam az írásodat. Kicsit egyszerűnek éreztem, de már tudom, hogy szándékosan az, és hogy valóban egyszerű. Csak ezt az ember nem látja.”

Noémi Franciaországban kismama 2.

“Na, és itt a folytatás. Igazából szülés után akartam írni, de annyira bebonyolódott minden, már most nehézséget okoz leírni. Kapom a hölgytől továbbra is a beutalókat, azóta tudom, hogy …”

Lilla története

“Az első terhességem sajnos vetéléssel végződött. A baba a 16. héten ment el. Azt mondják, legalább annyi hónapot kell várni az újabb terhességgel, mint ahány hetes volt a vetéléssel végződött terhesség. Nem tudom. Az orvosom hat hónapot írt elő, aztán orvosilag lehetett volna próbálkozni. Nem ment. Több mint 19 hónap telt el, mire újra terhes lettem.”

Lilian: pszichiáter kezei között 2.

“Némi biztatásra ugyan, de úgy döntöttem, megírom a folytatást is, ahol éppen tartok, egészen az utam végéig. Egyrészt talán segít valakinek, másrészt terápia nekem is. Leírva látni, nyilvánosan egész más, mint egy privát levélben sírni valakinek. Tehát.”