13 hét – A terhesség első trimesztere


Ha még a babatervezés időszakában jársz, kattints a gombra, és olvasgass a terhesség előtti időszakról.

Történések

Terhességi tesztek
A terhesség nem csak egy baba növekedéséről, tesztekről, tünetekről, vizsgálatokról szól. A várandósságod együtt jár egy életmódváltással is. …

Tünetek

A terhesség első jelei
Mivel a szervezetedben egy új szervezet növekszik és fejlődik, nagyon fontos, hogy a mindennapokat hozd összhangba a várandósságoddal. …


TERHESSÉG HÉTRŐL HÉTRE

– A heti kisokos, információs forrás –

Amelyből hétről hétre megtudhatod, mit történik odabent, mire számíthatsz te idekint, hova kell menned, mit ne csinálj, mit gondol egy férfi, nézhetsz képeket akár, kérdezhetsz, és tehetsz fel kérdést anonim módon a többi azonos hétben járó kismamának, akik ha felelnek, szintén ismeretlenek maradnak (kivéve, ha felfedik magukat).

Várunk a csapatban! Csak add meg, hányadik hétben jársz, és minden héten elküldjük neked a tudnivalókat, híreket, tapasztalatokat, ajánlott vizsgálatokat, és amire még kíváncsi vagy (csak jelezd, hogy kérdésed van).

Adataidat kifejezetten bizalmasan kezeljük, és nem adjuk ki senkinek. Láthatod, még a Fotógalériában is levágjuk a személyes adatokat a képekről! Vigyázunk rátok!

 
 
Neved:
E-mail címed:
Hányadik hétben jársz?
Megismertem az adatkezelési tájékoztatót:

Terhesség hétről hétre ↓
1-2345678910111213
Terhesség tünetei hétről hétre ↓
45678910111213
Kilenc hónap férfiszemmel ↓
Bev.123

Hahó, üdv az első trimeszterben! 🙂

Tulajdonképpen izgalmas, hogy minden nő minden ciklusban kb. két hétig potenciálisan terhes. Hiszen a terhesség korát később az utolsó menstruáció első napjától számítják. Ezért akár megjön, akár nem, te most az első trimeszterben jársz. (Ha mégis megjönne, ne csüggedj!)

A terhesség viszont nem csak egy baba növekedéséről, tesztekről, tünetekről, vizsgálatokról szól. Ezért most itt nem is ezekről ejtenék néhány szót, hiszen találsz bőven cikkeket a különböző témákban, és ha még mindig maradna kérdésed, ne habozz feltenni pl. itt.

A terhességed együtt jár bizonyos életmódváltással is. A méhedben egyetlen megtermékenyített petesejtből az első trimeszter végére egy nagyjából 30 grammos, 10 centis, babaformájú magzat fejlődik. Még furán néz ki, de nagyrészt “működik”, tehát a szíve, veséi, belei dolgoznak. Mozog is, bár te ezt még sokáig nem fogod érezni. Ami látványos változást fog jelenteni, hogy egyre csak nő a pocakod.

Mivel a szervezetedben egy új szervezet növekszik és fejlődik, nagyon fontos, hogy az egész életed, a mindennapokat, az étkezést, a mozgást bizonyos mértékig alárendeld a terhességednek, szebben mondva hozd összhangba őket. A fejlődő kisbabádnak a legjobb feltételeket kell biztosítanod, két egyszerű oknál fogva, mert szüksége van rá, és mert jár neki.

Ezért hát figyelned kell, mit teszel a kosaradba, legyen az étrendedben elegendő vitamin, nyomelem, ásványianyag. Szedj magzatvédő vitamint, legyen otthon magnézium és kalcium is. De mielőtt bármit beszednél, beszéld meg az orvosoddal. Válassz valamilyen nem megerőltető, de számodra kellemes mozgásformát, és amennyire csak tudod, zárd ki a stresszt.

Ez utóbbi nagyon nehéz lesz. Egyrészt a mai életünk nem épp a nyugalom szigetén zajlik, és akárhogy szeretnénk, nem vonhatjuk ki magunkat a történések hatása alól. Nehéz anyagilag is, és nem segítenek a kötelező vizsgálatok, várók, és az ott hallgatott rémtörténetek sem. A rémtörténeteket ki tudod zárni, ez az egy múlik kizárólag rajtad.

Ha megoldható, a vizsgálatokra ne menj egyedül, lelkileg sokat fog jelenteni, ha azonnal van kivel megosztanod az összes apró morzsát, amit mondtak neked, ami veled történt. Ha nem kell estig rágódnod az akár pozitív, akár negatív híreken, eseményeken, könnyebb lesz a következő lépésre koncentrálnod.

Vond be a párodat a terhességedbe. Ez is nehéz feladat. Nekünk, nőknek természetes a változás, de a férfiak egy mukkot sem értenek semmiből, és a félszavas magyarázatok inkább rontanak a helyzeten. Találsz néhány írást férfiszemmel ide kattintva: Terhesség férfiszemmel »

Ne vegyél készpénznek semmit, amit mások mondanak neked, amit a neten olvasol, amit a váróban hallasz. Azok mind mások történetei, nem rólad szólnak, veled nem azok fognak megtörténni. Hallgass az ösztönödre.


Pocakosnaplók

Küldd el te is a naplódat heti rendszerességgel a piszenpisze @ piszenpisze . hu e-mail címre.
Várjuk szeretettel!

Terhesség hétről hétre - első trimeszter