Flowmetria

Ahogy a terhesség első 12 hete kritikus időszaknak számít, úgy az utolsó hónap szintén veszélyes. A méhlepény, ami a babát táplálja, lassan kimeríti a tartalékait. Így hát az ultrahang részeként, a biometriai adatok megállapítása mellett el kell végezni a magzati ultrahangos keringésvizsgálatot is. Ez a flowmetria. A terhesség utolsó heteiben hetente ismétlik akkor is, ha a terhesség folyamán nem merült fel probléma. A flowmetriát egy Dopplerről elnevezett készülékkel végzik.

Hogy működik a Doppler-készülék?

Ultrahanggal működő készülékről beszélünk, ami az erekben a véráramlást vizsgálja. Az ultrahangnyaláb, mint egy fénynyaláb, visszaverődik az érben áramló vörösvértestekről, amelyek mozgó felszínt adnak. A mozgó felszínről visszaverődő hang esetében a felszínhez közeledve a visszatérő hang magasabb rezgésszámú, távolodva pedig alacsonyabb rezgésszámú lesz. Az áramlás sebességét tudják meghatározni a hangnyaláb és az áramlás iránya által bezárt szög segítségével. Ezt a sebességet regisztrálják, értékelik.
Megállapítják belőle, hogy a magzat táplálása, oxigénellátása elegendő-e, a méhlepény megfelelően működik-e. Vizsgálják az anyaméhet ellátó ereket, a köldökzsinór artériáját, a magzat hasi nagyverőerét, agyi ereit.
Ha a méhlepény keringése rosszabbodik, a magzat vérkeringése is megváltozik. Ezt képesek a flowmetriával kimutatni.

Milyen a jó flowmetria eredmény?

Sok kismama próbálja megtudni, hogy a kapott számok jók-e, van-e határértéke a flowmetriának. A helyzet az, hogy ez a vizsgálat ennél sokkal bonyolultabb. Több értéket tüntetnek fel, és az arányok számítanak. Bármilyen ultrahanggal végzett vizsgálat során kapott eredményeket sosem szabad önmagukban értékelni. Figyelembe kell venni a korábban kapott értékeket is, és a többi vizsgálat eredményét.
[Nekem például a biometriai adatok szerint a baba három hét lemaradásban volt, a magzatvizem nagyon kevés volt, de mivel az áramlást hibátlannak látták, úgy ítélték meg, hogy a kicsinek még jobb bent.]

Tehát, hogy a magzat keringése rendben van-e, azt a különböző áramlási paraméterekből definiált indexek, hányadosok mutatják meg.

  • Az RI például a rezisztencia index, ami az erek áramlási ellenállásának növekedését fejezi ki.
  • A PI a pulzatilitási index, ami a pulzusnyomást adja meg.
  • Az S / D a systolé és diastolé hányadosa.
  • Használják még az ACRI rövidítést, ami a keringés centralizációjának mérőszámát adja, és értéke normál terhesség alatt a harmadik trimeszterben állandóan 1 körül van. 1,2 felett centralizált keringésről beszélünk.

A Doppler-készülékkel történő vizsgálatok tehát alkalmasak a méhlepény és a magzati erek terhességi korra jellemző normális és kóros változásainak a megítélésére.

Mikor javasolt flowmetriát végezni?

Ha valamiből arra következtetnek, hogy a lepény nem megfelelően látja el a feladatát. Pl., ha a magzat lényegesen kisebb a koránál, kevesebb vagy több a magzatvíz, az anyánál toxémia alakul ki, a ctg többször nem megfelelő eredményeket mutat.
A terhesség utolsó heteiben pedig normál terhesség esetén is hetente célszerű és ajánlott flowmetriát végezni.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>