2012. 08. 12. 23 hozzászólás Magdi Testi bajok

Általános értelemben véve nincs menstruáció a terhesség alatt. Mégis előfordul, hogy anyukák akár hónapokon keresztül véreznek a terhesség alatt is, és legtöbbször még az időpontja is stimmel. Ezért könnyű azt gondolni, hogy ez valódi menstruáció, pedig nem az. Hiába tűnik annak akár az időpontja, akár a jellege miatt, ez “csak” hüvelyi vérzés.

Menstruációról csak nem terhes állapotban beszélünk. Minden hónapban megvastagodik a méhnyálkahártya, és ha csak nincs megtermékenyített petesejt, ami beágyazódhatna, vérzés kíséretében szépen leválik. Ez a menstruáció. De ha egyszer a beágyazódás megtörtént, akkor a vérben gazdag méhnyálkahártya a megszokott módon nem válik le, hanem védeni kezdi a leendő kisbabát, elkezd felépülni a méhlepény.

Akkor mégis miért véreznek többen is a terhesség alatt is?

Terhesség alatt több okból is kialakulhat vérzés, ebből néhány komoly, néhány nem. A mennyisége és intenzitása elmarad a normál menstruációtól, a színe inkább barnás, nem igazán élénkpiros. Ha már orvos által megállapított terhességed van, akkor a vérzés nem normális jelenség (a beágyazódás az, de ezt orvos még nem tudja terhességként megállapítani).

Mégis tapasztalhatod, hogy bár terhes vagy, egy kicsit mintha megjönne. Ez akkor történik, amikor a terhességi hormonok már átvették ugyan az uralmat a ciklusod felett, de az mégis mintha folytatódni akarna még egy kicsit. Ez akár többször is megtörténhet, jellemzően az első hónapokban. Ettől ez még nem lesz igazi menstruáció, de nagyon hasonlít hozzá, és tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy nevezed. Az orvosod úgyis tisztában van a tényekkel és a pontos megfogalmazással is.

Ami még vérzést okozhat

 • kezdődő menstruáció: ha a ciklusod nem tankönyvi, és a megtermékenyítés egészen a végén történt, akkor előfordulhat, hogy egy darabon leválik a méhnyálkahártya, és ez okoz vérzést.
  Kifejezetten ritka esetben előfordulhat peteérés még a terhesség alatt is, ennek az esélye azonban elhanyagolható.
 • beágyazódás: amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhfalba, azt nevezik beágyazódási vérzésnek. Ennek időpontja nagyjából a nem várt menstruáció ideje körülre esik, esetleg kicsivel előtte várható. Ezért ezt még lehet úgy gondolni, hogy a havi vérzés jött meg kicsit gyengébben. A beágyazódási vérzésről »
 • vizsgálat: a terhesség megállapításakor az orvos megvizsgál, és általában kenetet is vesz. Az ehhez használt kicsi kefe okozhat némi hámsérülést, és ez járhat egy kevés vérzéssel
 • vetélés, méhen kívüli terhesség: akár gyengébb, akár erősebb pecsételő, barnás vagy piros színű vérzést tapasztalsz az első harmadban, fordulj az orvosodhoz. A vérzések, barnázások vezethetnek vetéléshez is.
  Ha a vérzésen kívül alhasi görcseid is vannak, azt vedd nagyon komolyan, mert lehet szó méhen kívüli terhességről is. A méhen kívüli terhességről »
 • fertőzések: előfordulhat olyan vérzés is, amelyért valamilyen hüvelyi fertőzést lehet felelőssé tenni. Ebben az esetben is ki kell deríteni, mi áll a vérzés hátterében, és kezelni is kell. Terhesség alatti fertőzések »
 • szex: a terhesség alatt figyelni kell a pózokra, mert az irritáció szintén vezethet kisebb vérezgetéshez.
 • méhlepény rendellenességei: lehetséges, hogy a méhlepény nem a megfelelő helyen tapadt meg, vagy elkezdett idő előtt leválni. Erre a vizsgálatok valamelyikén rájön az orvos, ha elölfekvő méhlepényről van szó.

Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm! :)
 •  
 •  
 •  
 •