Placenta previa: az elölfekvő méhlepény

A mélyen tapadó méhlepény megközelíti a méhszájat, de nem éri el a szélét. Az elölfekvő méhlepény esetén eléri, részben vagy egészben elfedi.
A terhesség korai szakaszában felfedezett placenta previát a gyakorisága miatt (200 terhességből 1 esetben) viszonylag könnyen veszik, gondot majd a terhesség előrehaladtával látnak benne. A terhesség folyamán végig ellenőrzik a méhlepény helyzetét és állapotát is.

A placenta previának is vannak hajlamosító tényezői

  • ha ez már a többedik terhességed, vagy több abortuszod volt
  • ha nem egy babát vársz, főként, ha többes ikreket
  • ha abnormálisan fejlődött méhed van
  • a kicsit idősebb kismamák közé tartozol
  • dohányzol
  • korábbi műtétek, császár miatt hegesedett a méhfalad
  • előző terhességben már volt gondod a méhlepény tapadásával

A fent említett három variációnak van szép hivatalos neve is természetesen.

a) részben fedi a méhszájat, ez hivatalosan a placenta praevia partialis,
b) egészben elfedi a belső méhszájat, ez a placenta praevia totalis,
c) ha csak eléri a méhszájat, ez pedig a placenta praevia marginalis.

Nem mindegy, hol tartasz a terhességben

Az első trimeszterben a méh még nem túl nagy, és bele kell férnie a folyamatosan növekvő babának és méhlepénynek is. Gyakran tapasztalható jelenség, hogy a méhlepény a méhszáj közelében vagy rajta található. A méh növekedésével aztán úgy tűnik, mintha a méhlepény szép lassan elvándorolna a nem kívánt helyről, feljebb csúszna.

Ha a második trimeszterben az ultrahangon még mindig elölfekvő méhlepényről beszélnek, akkor már folyamatosan ellenőrizni fogják, hogy változik-e. Ha bármilyen hüvelyi vérzést tapasztalsz, azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy kiderítse, mi is okozza pontosan. De még ebben az időszakban is elképzelhető, hogy a “helyére kerül”, és így a terhességet és a szülést sem befolyásolja majd.

Ha a harmadik trimeszterben, vagy a terhesség vége felé még mindig nincs változás, a placenta pontos helyzetétől függően javasolhatják a hüvelyi szülés megpróbálását is, és a császármetszést is.

Hogy mozoghat a méhlepény?

Sehogy. Téves megfogalmazás.
A terhesség korai szakaszában a részleges previa gyakori jelenség, mert egyszerűen nem elég a hely a méhben. Így a méhlepény sokszor mélyre szorul, megközelíti a méhszájat, vagy sokszor el is éri. Ahogy a méh növekszik, a felső részének növekedése gyorsabb ütemű, mint az alsóé, ezért a méhlepény távolodásnak indul a méhszájtól. Ez a migráció, de nem szó szerint értendő.

A méhlepény nem tud mozogni, hiszen fix helyre tapadt. A szövetek tágulnak, és ettől úgy tűnik, mintha egyre feljebb és távolabb kerülne a méhnyaktól. Ráadásul maga a méhlepény is nő. Ilyenkor már biztonságos a helyzete, nem jelent veszélyt. Az pedig ebből a szempontból mindegy, hogy eleve feljebb tapadt meg, vagy csak feljebb került.

Komplikációk

Vérzés

A vérzés ebben az esetben gyakran jelentkezik. Nem mindig ez okozza, de gyakran igen. Ha a terhességed elején tartasz és nem túl erős, akkor elég lehet a szinte folyamatos otthoni fekvés is. Később megfigyelésre bent tarthatnak a kórházban, ahonnan bizonyos feltételekkel haza is engedhetnek. Szülés közeli időpontban mindig kórházban kell maradni, gyakran császármetszést végeznek a komolyabb problémák (anya túl erős vérzése, placenta idő előtti leválása) elkerülése miatt.

Császár

Ez a legvalószínűbb módja a szülésnek. A teljes placenta previa “elzárja a kijáratot”, így nincs is más választás. Akkor is sokszor döntenek a császár mellett, ha a méhlepény csak megközelíti a méhszájat, mert ebben az esetben gyakori a leválás, ami nem csak az anyára (vérzés miatt), de a babára is nagyon veszélyes (nem jut oxigénhez).

Placenta accreta és vérátömlesztés

A placenta previával néha együtt jár a placenta accreta is, amikor a méhlepény túl mélyre ágyazódott be. Erről itt olvashatsz. Ebben az esetben a méhlepényt kézzel próbálják meg eltávolítani, ami szintén súlyos vérzéshez vezethet. Ilyenkor gyakori a vérátömlesztés.

Leválás

Ez az egyik legnagyobb kockázat, hogy a méhlepény idő előtt leválik a méhfalról. Okozhatja a baba nyomása és a méh alsó részének elvékonyodása. De okozhatja teljesen más is, pl. cukorbetegség, ikerterhesség, magas vérnyomás, korábbi lepényleválás.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone

Minden vélemény számít!A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>