Terhesség tünetei: 4. hét

Tudd meg, mire számíthatsz a terhességed alatt, milyen kínok fognak gyötörni hétről hétre.

Ahogy már egy csomószor emlegettem, a negyedik héten még nem feltétlenül nyilvánvaló a terhességed, hiszen a baba még nem is baba, annyira kicsi, alig két hetes.
Ettől függetlenül vannak nők, akik igen hamar éreznek tüneteket, észrevesznek magukon jeleket, amelyekből egyértelműnek vélik, hogy babát hordanak a szívük alatt. A következő tüneteket érezheted a terhesség negyedik hetében.

  • A legfontosabb jel már lehet az elmaradt menstruáció, de mivel még elég kevés idő telt el, lehetséges, hogy csak késik, pláne akkor, ha rendszertelen a menstruációd. Ha gondolod, már lehet tesztet csinálni, de ha negatív, és terhesnek véled magad, akkor muszáj lesz megismételni. A tesztelésre a következő hét, az ötödik alkalmasabb lesz.
  • Tapasztalhatsz alhasi görcsöket, de nem folyamatosan, és nem hosszú napokig. Általában ezek enyhék, nem adnak okot aggodalomra, valószínűleg a beágyazódást érzed. Ha viszont erősek, fájdalmasak, esetleg vérzéssel járnak, lázas vagy, vagy ráz a hideg, irány azonnal az orvos!
  • A pecsételő vérzés normális jelenség ilyenkor. A színe világos barna, vagy rózsaszín, egyáltalán nem hasonlít a normális menstruációs vérzésre.

A beágyazódás jelein túl lassan kezdheted érezni a korai terhességi tünetek némelyikét is már ezen a héten:

  • Megnehezítheti a reggeleidet a hányinger, hányás, vagyis a reggeli rosszullétek. Nem törvényszerű, hogy már most érezd, a legtöbben csak a hatodik hét környékén kezdenek ilyesmit tapasztalni. Előfordulhat, hogy kissé érzékennyé válsz bizonyos ételek illatára. Ha a hányinger már most jelentkezik, akkor sok türelemre lesz szükséged, mert általában a második trimeszterig el kell viselned.
  • A mellek érzékenyebbé válása, esetleges duzzadása már a negyedik héten jelentkező tünet lehet. Ezt tapasztalhatod már a menstruációd esedékessége előtt. Vannak nők, akik ahhoz az érzéshez hasonlítják, amit közvetlenül a menstruáció megjelenése előtt éreznek, csak erősebben.
  • A terhesség korai tünetei közé tartozik még a gyakori pisilés is, ami szintén jelentkezhet már a negyedik héten is. később ez jobb lesz, majd ahogy nő a baba, ismét rosszabbodik. Most az oka a magasabb hormonszint, ami azt eredményezi, hogy több vér áramlik át a veséken, és gyakoribb ürítésre készteti a hólyagot.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 4 – 5. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone

Minden vélemény számít!A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>