Petezsák és szikhólyag

A terhesség korai szakasza a legtöbb kismamát nagyon érdekli. Buzgón nézegetjük és mutogatjuk az első ultrahang felvételt, keressük rajta a kisbabánkat. De vajon hol van rajta? Vagy inkább úgy kellene kérdezni, milyen formában van éppen? Az orvos petezsákról, néha már szikhólyagról is beszél, a terhesség korát emlegeti és mm-ben számol.

A terhesség első heteiben a leendő kismama vesz egy terhességi tesztet, kimarad a menstruációja. Ezeket általában elfogadjuk a terhesség bizonyítékának. Sajnos egyik sem bizonyítja a terhességet 100%-osan. A menstruáció több okból is kimaradhat vagy késhet, és a terhességi teszt is tévedhet. Ahhoz, hogy megerősítést kapjunk, hogy a terhesség biztos, és rendben van, ultrahangos vizsgálatra lesz szükség.

Petezsák

A petezsákot a terhesség nagyon korai szakaszában keresik, figyelik, mérik. Körülveszi az embriót és a magzatvizet is, a magzat táplálását és fejlődését segíti. Az orvos vagy szonográfus az ultrahangon először ezt a bizonyos petezsákot keresi, amikor a terhesség megállapításáról van szó. Ez az első bizonyíték, amit a koraterhességben az ultrahangon látni lehet.

A petezsák általában az ötödik hét körül már látható. Az orvos kiszámolja a terhesség korát, és ettől kezdve ezt használja. Ez ilyenkor kb. azt jelenti, hogy öt hetes terhes vagy, vagyis öt hét telt el az utolsó menstruáció első napja óta. A baba azonban természetesen nincs ennyi, hiszen kb. két héttel később foganhatott, tehát három hetes.

A petezsák láthatósága már jó jel, de még nem jelent garanciát az egészséges terhességre. Vannak esetek, amikor a petezsák jellemzői, amiket lát az ultrahangon, az orvos számára problémákat jelez előre a fejlődő terhességben. Pl. nem úgy nő, ahogy kellene. Az ötödik hét után általában egy mm az átlagos növekedés naponta a korai hetekben. A petezsák lehet kóros alakú, és lehet üres még az után is, hogy a szikhólyagnak láthatónak kellene lennie.

Szikhólyag

SzikhólyagokNem sokkal az után, hogy a petezsák láthatóvá vált az ultrahangon, az orvos megpillanthatja benne a szikhólyagot is. Ez általában (de nem törvényszerűen) a hatodik hét körül történik.
Nagyon fontos a szikhólyag szerepe, mert ez táplálja az embriót, amíg kialakul a keringési rendszere.
Végül a méhlepény képes átvenni a tápanyagszállítási és vérkeringetési feladatokat, eddigre a szikhólyag kimerül. A szikhólyag a baba növekedésével eltűnik. Az átmérőjét fontos megmérni a terhesség korai szakaszában.

Ahogy a petezsák, úgy a szikhólyag láthatósága sem garantálja a problémamentes terhességet. Ha kicsivel később még mindig nem látható ultrahangon, akkor az már aggodalomra adhat okot. Az első trimeszterben a hiányzó, vagy szabálytalan méretű, szokatlanul nagy szikhólyag egy lehetséges közelgő vetélést jelezhet.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone


Hozzászólások

Petezsák és szikhólyag — 15 hozzászólás

 1. Kedves Ági! Két hete pozitív lett egy digitális teszt, mutatta hogy 3+ hetes lehetek. Ez szombati nap volt, következő héten voltam szerdán orvosnál. Ott 5mm volt a méhfalam, látott egy 5mm-es felritkulást de nem a méhemben, mellette. Eltelt egy hét, ma voltam. Most már 10mm-es a méhfalam, de még mindig nem látott a méhemben semmit. Elvileg már 5-6 hetes lehetnék, de 29 napja késik a naptáram szerint. Lehet, hogy még kisebb, koraibb a terhesség? Az orvosom fél, hogy nehogy méhen kívüli legyen. Várom mielőbbi válaszát.

 2. Szia! Régóta szeretnénk babát, most úgy néz ki itt van. Az ultrahang szerint a múlt héten 9.2 mm volt a petezsák embrio nélkül, és mivel szeptember 21-ét adtam meg utolsó mentr.napnak kicsivel nagyobbnak kéne lennie. Az időpontot elszámoltam kb 1 héttel (szept 29 -30). A hcg hormon csütörtökön 5100 volt, ami megfelelt a látottaknak. Hétfőn a doki ismét megnézett ultrahanggal a petezsák mérete nem nőtt, de gömbolyübb lett ,és szebb-mondta a doki. Újabb hcg hormon vizsgálat, tegnap (3 nap telt el) amely 7800 lett, de a doki jobban örült volna ha 10 000 fölött van. Azt monta nem tud sem jóval, sen rosszal biztatni… a héten csütörtökön ismét hcg-t fog mérni, ill, egy hét múlva ultrahang és akkor már kell lennie embriónak és szívhangnak is szerinte. A jővő héten kb a 7. Hétben kell lennem. Aggódnom kell? Illietve ha a jövő héten sincs semmi, akkor elveszik? Nem akarom! Tudnál segíteni? Köszönettel

 3. Kedves Ági,

  a következő kérdésem lenne:

  az utolsó menstruációm első napja 2012.09.11.
  10.15-én pozitívat teszteltem,
  10.26-án voltam ultrahangon, eredmény egy 8 mm-es petezsák, embrionális elemek sejthetők, életjelenséget még nem sikerült kimutatni.
  11.09 ultrahang eredmény: UH alapján terhesség bizonyított,
  az uterusban egy petezsák 7,6 mm látható, CRL: 6,7 mm.
  Az orvosomnak sajnos el kellett rohannia egy sürgős esethez, ezért az eredményt nem tudtuk megbeszélni, a következő ultrahang 2 hét múlva lesz.
  Hogy lehet az, hogy 2 héttel ezelőtt 8 mm volt a petezsák, és most 7,6 mm?
  Nem kellett volna nőnie?
  Azt sem értem, hogy kalkulátor alapján 8 hetes 4 napo terhes vagyok, a diagnózis azonban Grav.s.6.
  Válaszát előre is megköszönve:
  Bianka

  • Igazán csak az orvos (vagy egy másik) tud a kérdésre válaszolni. A mért adatok alapján kisebb, mint amekkora egy 8 hetes terhesség esetén várható, megfelel a 6 hetesnek, de ez így önmagában nem jelent semmit. Lehet mérési hiba, vagy szimplán nem akkor volt a fogantatás, amikor a menstruáció alapján várná az ember, nem mindegy a ciklus hossza, ugyanaz a gép volt-e, szóval sok minden lehet.

 4. Sziasztok! Nekem ápr.2-án jött meg legutóbb a mensesem, 30-án nem jött meg, ezért máj.23-án csináltam tesztet, ami pozitív lett.
  Elmentem dokihoz jún.7-én, azt mondta 7 hetes vagyok,13-án mentem ultrahangra, ahol meg azt mondták, hogy vagy elhalt az embrió, vagy pedig elszámolták, mert 5 hetesnek felel meg a mérete alapján. Szívhang nincs (még), és az FFT csak 3,5mm. Aggódnom kellene, hogy esetleg elhalt?

 5. sziasztok! én azt szeretném mondani hogy elvileg 5 hetes terhes voltam mikor elmentem dokihoz és megvolt a petezsák benne a szikhólyag és a szíve is pulzált…szeretném megtudni hogy ez normális dolog…mert mintha ugy olvastam volna hogy szikhólyag csak 6 hetesen van … várom a választ… elöre is köszönöm!

  • Szia! Nem törvényszerű, hogy csak hat hetesen legyen. Ahogy az sem, hogy a szívdobogását csak hét hetesen lehessen érzékelni, ahogyan hivatalosan mondják. Nekem is öt hetesen látszott minden és dobogott a szíve. :) Szóval normális. És az is lehetséges, hogy valójában nem pontosan akkor estél teherbe, amikorra számolták, ebből is adódhat eltérés. Úgyhogy nyugi, és örülj neki, ez jó dolog.

Minden vélemény számít!A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>