Megtermékenyítés, beágyazódás, pecsételő vérzés

A fogantatás pillanata az, amikor a spermium behatol a petesejtbe. A megtermékenyítésre rendelkezésre álló idő rövid, kevesebb, mint 24 óra. Ennek során az egyik petefészekből érkező petesejt a petevezetéken keresztül halad a méh felé. Alig néhány óra alatt, még a petevezeték felső harmadában elég érett lesz ahhoz, hogy egyesüljön az odaérkező spermiummal.

Az sem akadály, ha korábban „érkezett” spermiumokkal találkozik, amennyiben azok még élők. Ha az egyesülés nem sikerül, akkor a petesejt elhal, és a következő menstruációkor kiürül a szervezetből. A megtermékenyített petesejtet (melyben a spermium magjának 23 kromoszómája egyesült a petesejt 23 kromoszómájával, így lesz 46) nevezik zigótának.

A megtermékenyített petesejt 6 – 7 napig vándorol a petevezetékben, közben fejlődik. Mire a méhbe érkezik, már blastocistának hívják. Itt még 2 – 4 napig tovább fejlődik, hozzátapad a méh falához. Ekkor kezdődik a beágyazódás (és a csatlakozás az anya keringési rendszeréhez) a méh nyálkahártyájába, ami nagyjából 5 napig tart.

A beágyazódáshoz néhány feltételnek teljesülnie kell. Ha a petesejt túl hamar ér a méhbe, nem tud beágyazódni, ahogy akkor sem, ha a méhfal nem alkalmas a fogadására. Bizonyos esetekben nem a méhfalhoz, hanem a petevezetékhez tapad. Ez lesz a méhen kívüli terhesség, amely veszélyes és meg kell szakítani.
Az egész folyamat tehát 11 – 12 napig tart. Innen kezd gyorsan emelkedni a HCG szintje.

Jelek

Megtermékenyítés, beágyazódásA legtöbb nő egyáltalán nem észleli a beágyazódást. A beágyazódásnak ettől függetlenül lehetnek jelei, pl. az enyhe méhen belüli görcsök, vagy pecsételő vérzés.
Ezek a tünetek azonban nem feltétlenül a megtermékenyítés és beágyazódás miatt jelentkeznek, tehát nem megbízhatóak a terhesség korai megállapításának szempontjából.

Minél közelebb van a következő menstruáció, annál kisebb az esélye, hogy beágyazódási vérzésről van szó. Mivel ez nem friss vér, ezért a színe barnás, sőt néha fekete is lehet. Ha normálisnak tűnő menstruáció követi, akkor az valószínűleg nem a beágyazódással járó vérzés volt.

Ez beágyazódási vérzés, vagy menstruáció?

A pecsételő vérzés általában 1 – 2 nappal az után jelentkezik, hogy a hólyagcsíra (blastocista) megérkezik a méhbe, általában 9 nappal a peteérés után, valahol a 7 – 12. nap között. Ekkor még a hólyagcsíra aligha látható szabad szemmel, nagyon kicsi.
Ha pecsételő vérzést tapasztaltál, és azt hiszed, hogy a beágyazódás okozza, akkor nagyon kell figyelned a tested további jelzéseit. Sajnos a terhességi gyorsteszt ilyenkor még nagyon ritkán mutatja ki a terhességet.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone

Hozzászólások

Megtermékenyítés, beágyazódás, pecsételő vérzés — 213 hozzászólás

 1. Szia!Màr 1-jén meg kellet volna jönnie de még mindig semmi.Màsfél hete kb volt barna folyàsom egy napig.Ma csinàltam tesztet ami negatìv lett.:-(Pcos vagyok és szeretnénk màsodik babàt

 2. Szia.elözö mensim26napra jött meg.elv 20án volt pém.együtt is vóltunk.mensim amit nem varok most13ra kellene.tegnap együtt voltunk parommal,ciklus16 napján és félbe kelett hagyni mert volt egy kis vérzés.de azóta semmi nincs csak akkor volt.a hasam fajt kicsit mintha meg akarna jönni,de csak egy 20perces volt.gondoltam nem lehet hisz akkor valami nem jó 16napon!,mitöl lehetett ez!?aktus ut meg ha akkor volt a pém 11-12nap telt el..tünetem nincsen annyi h egy kicsit faj a mellem föleg a bimbom..

   • Bocsánat kicsit bonyolult volt.csak arra akartam kilyukadni,hogy elvileg pém.utan 11-12nappal,a ciklusom16.napján volt egy gyenge vérzés reggel,de azóta sem,most vasárnapra nem jött meg a mensim,de még varok 13-áig mert még akkor jöhet.ha nem teszt..

    • Aha, tökéletes megfogalmazás, várakozás, esetleg teszt. De a középidős vérzés normális akkor is, ha nincs terhesség, tehát még nem bizonyít semmit.
     (Bár a számokat nem értem: hogy lehet a peteérés után 11-12 nappal, a ciklus 16. napja?)

 3. Szia. Nekem mindig elteri idoben jon meg.Viszont mindig 3-5 napig tart.Egyik honapban se maradt meg el. Babat szeretnenk de ugy nez ki term uton nem lehet nekem petevezetek elzarodas ferjem lassu spermaja miatt. Viszont mult honapba 29- en volt meg aztan most 15- en barnas folyadek par csepp ver 5 napig.Viszont ilyen meg sosemvolt.A hasam kicsit faj. Ez vajon mi lehet?Koszonom a valaszt!

 4. Szia..jan 20an volt az utolso mensim elso napja..vasarnap 21 hetes leszek..a parommal viszont azt akarjuk tudni mikor volt az aktus, amikor ossze hoztuk a kisbabankat ?? Lehet tudni?? Koszi elore is :)

  • Majdnem biztosan lehet tudni. Ha tudod, hogy mikor volt az ovulációd, és akkor mikor voltatok együtt, akkor igen, tudhatod. Ha nem tudod, akkor nagyjából két héttel jan. 20 után keresgélj. Ha minden nap együtt voltatok, akkor nehéz dolgod lesz :)

 5. Szia.lenne egy kérdésem:-)nekem mindig28napra jött meg,7honapja hagytam abba a gyógyszert,és még utána is 28napra jött meg,sose elöbb sose késöbb.ez idáig:-)most volt mar 2xer 21napra jött meg,nem tudom miért,ezért bele is bonyolodtam a peteérés szamolgatasba:-)de elv ha 21napra szamoltam maj29volt,akkor együtt is voltunk,meg 31én is..ha 28napra akkor meg juni5volt a napja;-)akkor is együtt,meg ut1nappal is.a mensim ha 21re szamolom tegnap kelett volna megjönnie de még nem…elötte 1héttel egy borso szemnyi alig észlelhetö barnas valami volt,azóta semmi..a melleim mindig nagyon szoktak fajni mensi elött is,de érdekes modon,csak kicsit érzékenyek ha hozzá érek.tegnap éhség rohamom volt..na mind1 még a 18-át megvarom,mert 28napra meg akkor kellene..:-)

  • Hú ez elég zűrös így! A 21 napot okozhatja egy csomó minden, leggyakrabban stressz, de attól még az is ciklus, és a normális határ legalja. Tehát elvben lehetsz terhes. 18 mindjárt itt van, és jöhet a teszt. :)

 6. Szia.parommal ovu elött 5nappal voltunk együtt és ovu utan 1nappal mert sajna nem volt lehetöségünk mashogyan:-(ovum15én volt tehat 10én voltunk együtt meg 16án.nos szombaton egy ici pici rózsaszin foltocskát láttam:-)a melleim fajnak,nem vészesen de nehéznek tünik..sokszor szédülök pillanatokig csak,a hasam is fájdogal néha a jobb oldalt lent szurka van,és fehér atlatszó kevés folyas is van,és ovu utan nekem nem szokott lenni..a nem vártam 29.re esik.reménykedhetek?:-)vagy inkb ne:-(

 7. Sziasztok :) nekem általában mindig pontosan 28.napra jött meg. 1-2 honapja van h késik. A kalkulátorok szerint ápr.3.án volt pete érésem mi 5.én voltunk együtt párommal ,2nappal utánna reggel wczéskor enyhe véres barnás folyás. szerintetek lehet baba jele vagy más okozta?

 8. Sziasztok.Párommal babót szeretnénk..elvileg ha jol szamoltam az ovum 24.re esett,mi elötte 3nappal,és aznap is együtt voltunk.a mensimnek 8-án kell megjönnie,de ma mensi szerü vérzés lépett fel..ez nem lehet véletlen beágyazódás?nem sok van barnás piros szinü.a hasam nagyon fáj,mar 2hete,pedig soha nem szokott se mensi elött,sem közben fájni.a melleim kicsit fajnak.

  • Akik tapasztalják a beágyazódás jeleit, azok leggyakrabban kevés pecsételésről és enyhe fájdalomról számolnak be. Ettől természetesen lehet eltérő mindkét irányban. Tehát akár lehet beágyazódás is, meg sima köztes vérzés is. Nyolcadika körül kiderül, ha nem jönne meg, szerezz be tesztet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>