Megtermékenyítés, beágyazódás, pecsételő vérzés

A fogantatás pillanata az, amikor a spermium behatol a petesejtbe. A megtermékenyítésre rendelkezésre álló idő rövid, kevesebb, mint 24 óra. Ennek során az egyik petefészekből érkező petesejt a petevezetéken keresztül halad a méh felé. Alig néhány óra alatt, még a petevezeték felső harmadában elég érett lesz ahhoz, hogy egyesüljön az odaérkező spermiummal.

Az sem akadály, ha korábban „érkezett” spermiumokkal találkozik, amennyiben azok még élők. Ha az egyesülés nem sikerül, akkor a petesejt elhal, és a következő menstruációkor kiürül a szervezetből. A megtermékenyített petesejtet (melyben a spermium magjának 23 kromoszómája egyesült a petesejt 23 kromoszómájával, így lesz 46) nevezik zigótának.

A megtermékenyített petesejt 6 – 7 napig vándorol a petevezetékben, közben fejlődik. Mire a méhbe érkezik, már blastocistának hívják. Itt még 2 – 4 napig tovább fejlődik, hozzátapad a méh falához. Ekkor kezdődik a beágyazódás (és a csatlakozás az anya keringési rendszeréhez) a méh nyálkahártyájába, ami nagyjából 5 napig tart.

A beágyazódáshoz néhány feltételnek teljesülnie kell. Ha a petesejt túl hamar ér a méhbe, nem tud beágyazódni, ahogy akkor sem, ha a méhfal nem alkalmas a fogadására. Bizonyos esetekben nem a méhfalhoz, hanem a petevezetékhez tapad. Ez lesz a méhen kívüli terhesség, amely veszélyes és meg kell szakítani.
Az egész folyamat tehát 11 – 12 napig tart. Innen kezd gyorsan emelkedni a HCG szintje.

Jelek

Megtermékenyítés, beágyazódásA legtöbb nő egyáltalán nem észleli a beágyazódást. A beágyazódásnak ettől függetlenül lehetnek jelei, pl. az enyhe méhen belüli görcsök, vagy pecsételő vérzés.
Ezek a tünetek azonban nem feltétlenül a megtermékenyítés és beágyazódás miatt jelentkeznek, tehát nem megbízhatóak a terhesség korai megállapításának szempontjából.

Minél közelebb van a következő menstruáció, annál kisebb az esélye, hogy beágyazódási vérzésről van szó. Mivel ez nem friss vér, ezért a színe barnás, sőt néha fekete is lehet. Ha normálisnak tűnő menstruáció követi, akkor az valószínűleg nem a beágyazódással járó vérzés volt.

Ez beágyazódási vérzés, vagy menstruáció?

A pecsételő vérzés általában 1 – 2 nappal az után jelentkezik, hogy a hólyagcsíra (blastocista) megérkezik a méhbe, általában 9 nappal a peteérés után, valahol a 7 – 12. nap között. Ekkor még a hólyagcsíra aligha látható szabad szemmel, nagyon kicsi.
Ha pecsételő vérzést tapasztaltál, és azt hiszed, hogy a beágyazódás okozza, akkor nagyon kell figyelned a tested további jelzéseit. Sajnos a terhességi gyorsteszt ilyenkor még nagyon ritkán mutatja ki a terhességet.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone

Hozzászólások

Megtermékenyítés, beágyazódás, pecsételő vérzés — 229 hozzászólás

 1. Ja ès állítólag 21 èn kell megjönnie ès előtte 14 nappal pont együtt voltunk! Meg azóta is. De a teszt negatív volt hètfőn! A hasam alja nagyon fáj ès a mellbimbóm egy picikèt! Mire számitsak?

 2. Mi is szeretnènk de sajnos 6 hónapja vetèltem de azèrt nem adtuk fel! De mèg semmi! Április 5 6 7 8 9 re esik a peteèrèsem! Mikor a leg èrdemesebb! A legnagyobb álmon teljesülne! Segítsetek! Köszönőm!

 3. ha 15-én voltunk együtt mert akkor voltam termékeny és ma úgy érzem meg fog jönni feszül a mellem és érzem hogy tombolnak a hormonjaim plusz néha néha enyhe görcsöt érzek a hasam alján mint amikor megjön az azt jelenit hogy nem sikerült a baba? 29-én kéne majd megjönnie.

 4. A ciklusom 11. napján, 2 nappal a peteérésem előtt voltunk együtt a párommal. 10 nap múlva, a ciklus 21. napján, tehát egy héttel a soron következő esedékes menstruáció előtt alhasi fájdalmaim voltak, “mintha megjönne”, szurkálás stb., és azóta (5. napja) pecsételő vérzésem van. Nagyon kevés, sötét, feketés. Vannak más tüneteim is (émelygés stb., kb. az összes terhességi tünet), de nem kizárt, hogy csak bebeszélem magamnak… Szeretnék babát, de félek, hogy ez nem annak a jele, hanem annak, hogy valami nagy baj van. Mi lehet ez?

 5. Sziasztok Csajok.Mi is babát szeretnèk a párommal.31.èn volt peteèresem együtt voltunk.Tegnap este pecsètelő vèrzèsem volt.A menszeszem hónap vègèn várható.Szerintetek lesz baba?

 6. Szia!

  5 hónapja nem szedek fog.gátlót. Ez idáig nem is sikerült a baba.. :(
  Rendes 28 napos a ciklusom. 31.-én volt peteérésem , éreztem is, olyan délután -este fele.
  De aznap nem tudtunk együtt lenni , csak másnap dél-egy óra körül.
  Kérdésem a következő: Lehet arra esély,hogy még is sikerült a baba? Ha igen , mennyi az esélye?
  Várom válaszod!
  Köszönettel: Sziszi

Minden vélemény számít!A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>