Megtermékenyítés, beágyazódás, pecsételő vérzés

A fogantatás pillanata az, amikor a spermium behatol a petesejtbe. A megtermékenyítésre rendelkezésre álló idő rövid, kevesebb, mint 24 óra. Ennek során az egyik petefészekből érkező petesejt a petevezetéken keresztül halad a méh felé. Alig néhány óra alatt, még a petevezeték felső harmadában elég érett lesz ahhoz, hogy egyesüljön az odaérkező spermiummal.

Az sem akadály, ha korábban „érkezett” spermiumokkal találkozik, amennyiben azok még élők. Ha az egyesülés nem sikerül, akkor a petesejt elhal, és a következő menstruációkor kiürül a szervezetből. A megtermékenyített petesejtet (melyben a spermium magjának 23 kromoszómája egyesült a petesejt 23 kromoszómájával, így lesz 46) nevezik zigótának.

A megtermékenyített petesejt 6 – 7 napig vándorol a petevezetékben, közben fejlődik. Mire a méhbe érkezik, már blastocistának hívják. Itt még 2 – 4 napig tovább fejlődik, hozzátapad a méh falához. Ekkor kezdődik a beágyazódás (és a csatlakozás az anya keringési rendszeréhez) a méh nyálkahártyájába, ami nagyjából 5 napig tart.

A beágyazódáshoz néhány feltételnek teljesülnie kell. Ha a petesejt túl hamar ér a méhbe, nem tud beágyazódni, ahogy akkor sem, ha a méhfal nem alkalmas a fogadására. Bizonyos esetekben nem a méhfalhoz, hanem a petevezetékhez tapad. Ez lesz a méhen kívüli terhesség, amely veszélyes és meg kell szakítani.
Az egész folyamat tehát 11 – 12 napig tart. Innen kezd gyorsan emelkedni a HCG szintje.

Jelek

Megtermékenyítés, beágyazódásA legtöbb nő egyáltalán nem észleli a beágyazódást. A beágyazódásnak ettől függetlenül lehetnek jelei, pl. az enyhe méhen belüli görcsök, vagy pecsételő vérzés.
Ezek a tünetek azonban nem feltétlenül a megtermékenyítés és beágyazódás miatt jelentkeznek, tehát nem megbízhatóak a terhesség korai megállapításának szempontjából.

Minél közelebb van a következő menstruáció, annál kisebb az esélye, hogy beágyazódási vérzésről van szó. Mivel ez nem friss vér, ezért a színe barnás, sőt néha fekete is lehet. Ha normálisnak tűnő menstruáció követi, akkor az valószínűleg nem a beágyazódással járó vérzés volt.

Ez beágyazódási vérzés, vagy menstruáció?

A pecsételő vérzés általában 1 – 2 nappal az után jelentkezik, hogy a hólyagcsíra (blastocista) megérkezik a méhbe, általában 9 nappal a peteérés után, valahol a 7 – 12. nap között. Ekkor még a hólyagcsíra aligha látható szabad szemmel, nagyon kicsi.
Ha pecsételő vérzést tapasztaltál, és azt hiszed, hogy a beágyazódás okozza, akkor nagyon kell figyelned a tested további jelzéseit. Sajnos a terhességi gyorsteszt ilyenkor még nagyon ritkán mutatja ki a terhességet.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone

Hozzászólások

Megtermékenyítés, beágyazódás, pecsételő vérzés — 224 hozzászólás

 1. Sziasztok Csajok.Mi is babát szeretnèk a párommal.31.èn volt peteèresem együtt voltunk.Tegnap este pecsètelő vèrzèsem volt.A menszeszem hónap vègèn várható.Szerintetek lesz baba?

 2. Szia!

  5 hónapja nem szedek fog.gátlót. Ez idáig nem is sikerült a baba.. :(
  Rendes 28 napos a ciklusom. 31.-én volt peteérésem , éreztem is, olyan délután -este fele.
  De aznap nem tudtunk együtt lenni , csak másnap dél-egy óra körül.
  Kérdésem a következő: Lehet arra esély,hogy még is sikerült a baba? Ha igen , mennyi az esélye?
  Várom válaszod!
  Köszönettel: Sziszi

Szólj hozzá!A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>