A császármetszés menete

Előfordulhat, hogy a gyermekedet császármetszéssel kell világra hoznod, mert a hüvelyi szülés nem lehetséges, vagy veszélyes volna valamelyikőtök számára.

Ahogy a császármetszés okai elég sokfélék lehetnek, és az előkészületekben is vannak különbségek, úgy a műtét részleteiben is előfordulhatnak változások kórházanként. Megpróbálom összeszedni az érzéstelenítésről és a műtétről a legfontosabb tudnivalókat.

Előkészületek

Ha sürgősségi császármetszésre kerül sor, arra nem lehet igazán felkészülni. Ha előre tudod, hogy műteni fognak, akkor is van némi eltérés, ha előre be kell feküdni, vagy ha időpontra mész. A különbség annyi, hogy ha már bent fekszel, van idő elvégezni a szükséges vizsgálatokat, EKG-t, vérvételt, CTG-ket. Van idő beszélni az aneszteziológussal, és több lehetőség van a még felmerülő kérdésekre választ szerezni. Az altatóorvossal feltétlenül közölni kell, ha volt vérátömlesztésed, altattak, vagy érzéstelenítettek már műtéthez.

 • Kórháztól és műtéti időponttól függ, de általában este hat – hét óra után már nem lehet enni, és este tíz – éjfél után már nem lehet inni sem.
 • Kontaktlencsét, ékszereket nem lehet viselni.
 • Körömlakkot, festéket le kell mosni.
 • Hajnalban borotválnak és adják a beöntést is, ha adnak egyáltalán.
 • Általában még kérnek egy CTG-t is.
 • Elképzelhető, hogy már most bekötnek infúziót, adnak savlekötőt (ez lehet tabletta és folyadék is) és a katétert is behelyezik, de ez több helyen már a műtőben történik. A katéterrel ilyenkor megvárják az érzéstelenítést.
 • A műtőben kapsz műtőssapkát, fáslit. Ez sincs mindenhol, de ahol van, ott jó néven veszik, ha viszel magaddal sajátot. Egyébként fontos a trombózisveszély miatt, mert órákon át bénák lesznek a lábaid.
 • Savlekötőt is valószínűleg innod kell még folyadék formájában. [Nekem adtak még az osztályon tablettát, majd folyadékban is kaptam a műtőben.]
 • Ha még nem kötötték be, akkor itt bekötik az infúziót. Szerencsés esetben van behelyezett branülöd, és ezzel nem kell stresszelni, de akkor sincs gond, ha nekik kell beszúrni. Kapsz fiziológiás sóoldatot, nyugtatót.
 • Felhelyezik a vérnyomásmérőt is, ami az egész műtét alatt „figyelni fog” rád. Kritikus értéknél jelez, és azonnal reagálnak.

Altatás, érzéstelenítés

Császármetszés esetén szóba jöhet az altatásban végzett műtét, és a gerincközeli érzéstelenítés is. Sürgősség esetén valószínűbb, hogy elaltatnak, mert lehet, hogy nincs idő másra, de egyébként gyakoribb a spinál vagy az eda. Az orvos alaposan mérlegeli, hogy melyik módszer a legmegfelelőbb a számodra. Ezt előre tisztázza is veled. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket célszerű összeszedni, és előre felkészülni, bár használhatót, laikus számára érthetőt nem nagyon fog mondani. A lényeg, hogy nem fog mellészúrni, és nem fog fájni, csak kellemetlen lesz.

SpinalElőször fertőtlenítővel letörlik a hátad, ez lehet pl. szép narancssárga, és kellemetlenül hideg. Domborítani kell, púpos háttal ülni, fejet lazán előreejteni a vállak közé. Ez nagy pocakkal, amiben ezerrel kalimpál egy kismanó, roppant izgalmas.  :)

Ha a spinális érzéstelenítés mellett dönt, annyit jelent, hogy a gyógyszert injekcióval juttatja a gerinccsatornába, mégpedig belülre a gerincagyburkon. A hatását öt – tíz perc múlva kell érezned. Ilyenkor lebénulnak a lábaid, deréktól lefelé nem érzel fájdalmat. Mintha nem is lenne lábad. A hatása pár órán át megmarad, a lábaidat fokozatosan tudod majd mozgatni. Hogy hol tart az érzéstelenítés hatása, többféleképpen is ellenőrizhetik, pl. enyhe csípésekkel, hideg fújással. Neked kell jelezned, hogy mit érzel még.

Amennyiben az epidurális érzéstelenítés mellett dönt, akkor egy vékony tűt szúr az epidurális térbe, és egy vékony katéteren keresztül juttatja be a gyógyszert.

Ha előtte nem kaptál katétert, akkor most, miután már nem érzed megkapod. Jobb így, nem fáj, nem kellemetlen, és nem is érsz rá foglalkozni vele. Azt sem érzed, amikor fertőtlenítővel lekenik a megfelelő területet, ne lepődj meg az első mosdáskor, hatalmas területről van szó.
Apás szülés esetén ilyenkor odaengedik őt is, hogy álljon a fejednél, és tegye hasznossá magát pl. az oxigéncső szádhoz, orrodhoz tartásával. Ez is kórház- és orvosfüggő.

Altatás esetén az alváshoz hasonló állapotot tartanak fenn a műtét végéig. A műtét előtt előkészítő tablettát vagy injekciót adnak még a kórteremben. Branült vezetnek be, és azon keresztül kezdik már a műtőben adagolni az altatót. Ha a műtét hosszabb lesz, akkor adhatnak újabb injekciót a branülön át, vagy altató gázokat arcmaszkon, gégemaszkon át. Az altatóorvos munkáját műszerek segítik. Ilyenkor a fájdalommentesség az egész testre kiterjed.

Az altatás és az érzéstelenítés közötti lényeges különbség, hogy érzéstelenítés esetén láthatjuk a kicsit azonnal. Ami megnyugtató ilyenkor, és ezt érdemes szem előtt tartani az első pániktól kezdve, hogy a baba szempontjából jobb, mint az altatás, hiszen nem fenyegeti az altatószerek utólagos hatása.

Császármetszés

A műtétet egy általában vízszintes, néha hosszanti metszéssel kezdik. Ez több mindentől függ, előre lehet tájékozódni erről is. Ha vízszintesen vágnak, néhány centivel a szeméremcsont felett, akkor a seb és a heg is kicsi lesz. Mivel egy bikini is eltakarja, bikinimetszésnek nevezik.

Felnyitják a hasfalat, majd a méhet is. Megrepesztik a magzatburkot, kiszívják a magzatvizet, és kiemelik a babát. Elvágják a köldökzsinórt, eltávolítják a méhlepényt, és kimossák a méh- és hasüreget. Összevarrják előbb a méhet, majd a hasfalat is. Kórház- és orvosfüggő, hogy behelyeznek-e egy vékony csövet, a dréncsövet. Ezen keresztül a keletkező váladék tud távozni. A műtétet a hasfal zárásával fejezik be.

Ha programozott császárról van szó, és teljesen zárt a méhszáj, valószínűleg tágítani fogják annak érdekében, hogy a lochia, a gyermekágyi váladék ki tudjon ürülni. Ha bevarrt méhszájjal csináltad végig a terhességet, akkor újra megnyitják, ez gyakorlatilag egy kettő az egyben műtét ilyenkor. Kapsz egy csövet, ami nyitva tartja, amíg meggyógyul.

A császármetszés gyors szülés, főleg sürgős esetben. A műtét végeztével a császáros őrzőben, vagy intenzív osztályon helyeznek el.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone

Hozzászólások

A császármetszés menete — 6 hozzászólás

 1. Nekem jó emlékeim vannak. Két gyönyörű kislányom született császárral. A műtét alatt nekem is voltak problémáim, pánik és félelem uralkodott el rajtam, magas lett a vérnyomásom. Zavart, hogy nem tudom mi történik a lepedő mödött :-)Szóltam, hogy nem jól vagyok, kaptam valamit, beszéltek hozzám, simogattak, tényleg kedvesek voltak. Persze utána rossz volt, nagyon erős fájdalmaim voltak, de amint lehetett felálltam, zuhanyoztam és szoptattam mindkettőt. Egy napig volt nagyon rossz, de aztán hamar felépültem.

 2. A császármetszés valóban nem egy leányálom. Vagyis inkább, ami utána jön, amikor pl. először kell felállni. Aztán minden egyre könnyebb lesz. De… A műtét során nekem is volt nagyon rossz érzésem, majd rosszul lettem, amit természetesen először hisztinek vettek.
  Az érzéstelenítés után, de még a műtét kezdete előtt majdnem elájultam, nem láttam és nem hallottam semmit, majdnem hánytam (csak nem volt bennem semmi…). Szóltam, hogy rosszul vagyok. Válasz: ne izguljak annyira. Mondtam, hogy alig látok, alig hallok. Válasz: ne izguljak… Aztán 188 lett a vérnyomásom. Ekkor vették először komolyan a panaszomat. Kaptam vmit vénásan, ettől lement a vérnyomásom 96-ra. Nem voltam magamnál, remegni kezdtem. Halálfélelmem volt, vagyis inkább a nagyon vát kisfiamat féltettem. Kaptam megint vmit vénásan, jól lettem. A műtét simán ment, a műtősnő innentől kezdve mézes-mázos volt, végig beszélgetett velem. Nekem nagyon rosszul esett, hogy csak akkor hitték el, hogy gond van, amikor már nagyon rosszul voltam. :(
  Azóta eltelt 1 hónap, a kisfiam gyönyörű, de erre a esetre még mindig rossz érzéssel gondolok. :(

  • Velem is hasonló történt, nem hitték el, hogy nem kapok levegőt, hogy elmosódik minden. Aztán a férjem kezébe nyomták az oxigéncsövet, hogy tartsa az orromhoz. De szerintük is hiszti volt, csak a szülésznő mondta, hogy túl sok bódítót kaptam. Ez van.

 3. Mindenkitől előre elnézést..egyszer már próbáltam elmesélni egy dokinak az én császárélményemet de mikor említettem a rosszul beadott epidurált akkor lehurrogott hogy bemagyarázom..nem magyarázom be. Kaptam gerincbe érzéstelenítést térdműtétnél, a császárnál se attól féltem, mégis megkeserítette örökre az életem és most a második terhességem.IGENIS NEKEM ROSSZUL ADTÁK BE, ÜVÖLTÖTTEM A FÁJDALOMTÓL DE NEM ALTATTAK EL, A MAI NAPIG NEM TUDOM MIÉRT NEM!Én a kórházban még a 4. napon is alig bírtam felállni, először is csak két koffeines infúzió után tudtam felkelni fürödni és azóta is migrénem van,nekem mindenki áradozik a császárról de tudom hogy ha az ikreimmel nem hajlandóak elaltatni perelni fogok! Ha gerincérzéstelenítés után feszítem a ahsam és felrántom alábam akkor valami szerintem nem stimmel..márpedig nekem a szülésznőm végig a lábamat szorította le miközben üvöltöttem mert úgy éreztem kibeleznek..ez volt az én császárom. Ilyen előzménnyel ikerterhes vagyok és már most a 18-adik héten is megkeseríti a mindennapjaimat a tudat hogy rettegek magától a szűléstől!

  • Nem kell elnézést kérned, nincs miért. Alapállás az sajnos, hogy a beteg hisztériás, nem ért hozzá, butaságokat beszél.
   A te esetedben természetes, hogy borzalmas élmény lehetett a császár, ha egyszer nem volt normális érzéstelenítés. Egyébként sem mindig leányálom. Csak remélni tudom, hogy a mostani orvosod más, máshol fogsz szülni, ahol megértenek. Ikrekkel gyakrabban altatnak egyébként. Kitartás!

  • Nekem is ilyen élmény volt a császár, nem jól értéstelenítettek, amikor felvágtak, éreztem, ordítottam, és a fájdalomtól, elájultam, akkor bealtattak. De, pszichésen,mai napig kísért, az a hatalmas fájdalom, amit akkor éreztem, amikor a szike, végigment a hasamon. Amikor, hazajöttünk a kórházból, ahogy beléptünk a lakásunkba, a sebemből megindult a vér,ömleni. Másodpercek alatt lett mészárszék a nappalink. Vissza a kórházba, ezerrel….hematoma. Szóval, horror volt,amit átéltem..

Minden vélemény számít!A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>