2011. 04. 01. Nincs hozzászólás Vergilius Párkapcsolatok

Ismét egy olyan téma, amely komoly vitákra adhat okot. Mint tudjuk, a szépség relatív. Nincs objektív mérce, és minden értékrend egyedi, emberfüggő. Ami, aki az egyiknek szép, az a másiknak nem, és fordítva.

Amikor egy pár esetén elkönyveljük, hogy az egyik fél túl szép, és a másik túl csúnya, felvetődik a kérdés, vajon hogyan lehetnek együtt. Tudom, a néphit szerint a különbségek vonzzák egymást. Ez igaz a mágnesek esetében, de az emberek ennél összetettebb lények.  :)  Nálunk nem lehet ennyire leegyszerűsíteni az egyenletet.

Általánosítva azt mondanám, hogy a szépség sok előnnyel jár, de rengeteg hátrányt is hordoz magában. Ezek a hátrányok maradandóbb nyomot hagynak az emberekben, mint bármennyi előny. Hogy miért választ egy átlagosnál szebb nő egy átlagosnál csúnyább férfit, és fordítva, nagyon nehéz megmondani. Hagyjuk a nyilvánvaló okokat, az anyagi, egzisztenciális előnyöket. Ne foglalkozzunk az érdek kapcsolatokkal. Az érzelmi behatások is eredményezhetnek olyan szemléletváltozást, ami azt eredményezi, hogy valaki ilyen döntést hozzon.

SzépségNézzük az érzelmi vonulatokat. A szépség kezdetben csak előnyöket hoz magával. Az iskolában kezdődik, a bulikban folytatódik, majd az önállóság során a könnyebb előrejutást is ennek a számlájára lehet írni. A testi szépség azonban vonzza a lelki csúfságot. „Birtokolni” vágyott, reprezentatív megjelenéssel, a szépséggel másokban keltett irigység során mindenki ráébred előbb vagy utóbb, hogy nem önmagáért szeretik, akarják, pusztán mint egy tárgyat csak egy elérendő cél érdekében használják. Ilyenkor a szépség dönt. Vagy elfogadja, és megalkuszik a helyzetével, vagy tesz ellene.

A lélek, az érzelmek azt mondatják vele, hogy a szépséget mindenki ki fogja (akarja) használni. Ezért keresésbe kezd. Lassan, de biztosan veszít önbecsüléséből, amíg megérti, hogy az átlag csak a szépséget akarja birtokolni, az ember lényegtelen számára. Változtat a paramétereken. Egyedül marad, még ha csak egy ideig is, de kipróbálja a „bántás” nélküli életet. Önmagának meri csak bevallani, hogy valami másra vágyik. Nem kirakatba állni, nem folyton mosolyogni. Ha van önbecsülése, úgy keres társat, hogy az a saját belső értékeit akarja meglátni, és azért szeresse őt. Nem lesz könnyű dolga. Ha az önbecsülés lassan elveszik, a magány lesz társa, ahonnan néha kétségbeesetten igyekszik kitörni.

CsúfságA másik oldal sem egyszerűbb. A „csúnyaság” mint olyan, korlátokat szab. Persze ez így szó szerint nem feltétlenül igaz, de ha a szépség lehetőségeket ad, akkor e lehetőségek hiánya akár korlát is lehet. A csúnyának tartott emberek, legyenek akár nők, akár férfiak, egy dologban messze a szépek előtt járnak. Látnak. Valami olyat, amire igazából mindenki képes, csak akarni kell. A belső értéket, a valódi embert. Ezek az emberek sajnos pesszimistán látják a világot. Irigylik a szépeket, csodálják életüket, és nem képesek elhinni azt, hogy a szépség csak ideig – óráig áldás, utána átokká válik. Mikor elfogadják a szépségskálán kapott helyüket, és megbékélnek azzal, eredményes életet élhetnek. Egzisztenciális eredményük saját képességeiket, tudásukat tükrözi, és ezt idővel a másik oldal is elismeri.

Hogy mégis, mit keres egy „szép” és egy „csúnya” egy párban? Az emberség idővel mindig utat talál magának. A belső értékek felszínre kerülnek, legyen az illető akár szép, akár csúnya.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm! :)
  •  
  •  
  •  
  •