Tévedések és tények – HPV II. rész

Rengeteg tévhittel lehet találkozni, ami a HPV-re, a human papillomavirusra vonatkozik, és ismert tényként el sokan el is fogadják őket. Némelyik felesleges pánikot okoz, némelyik éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem megalapozott biztonságérzetet ad. Látszik vagy nem látszik, eltűnik vagy sem, sok a kérdés. Ezekből a tévhitekből van itt egy újabb csokorra való.


Tévedés: behatolás nélkül, vagy csak orálisan nem kaphatom meg a hpv-t.

Tény: dehogynem. A HPV-nek elegendő a bőrkontaktus, amely lehet pénisz, herezacskó, végbélnyílás, sőt még a száj is.


Tévedés: látod a párodon, ha hpv-je van

Tény: nem látod, csak akkor, ha szemölcsök, vagy más elváltozások jelennek meg rajta. De szemölcsök nélkül is fertőző.


Tévedés: amíg nem élek nemi életet, nem kell az oltás.

Tény: pont azért most kellhet. Az oltás akkor a legeredményesebb, ha még semmilyen HPV típussal nem találkozott a szervezeted. A megelőzés nagyon fontos.


Tévedés: a hpv oltás megvéd a terhességtől

Tény: a HPV elleni oltás nem fogamzásgátló módszer. Arra még mindig szükség van, ha nem szeretnél teherbe esni.


Tévedés: monogám kapcsolatban élek, a hpv jelenléte azt jelenti, hogy valaki félrelépett.

Tény: vagy történt félrelépés, vagy nem, de ebből nem derül ki. A HPV ugyanis hosszú ideig képes rejtőzködni jelek nélkül, lehet, hogy csak hosszú hónapok vagy évek múlva okoz pl. szemölcsöket. Amikor tehát a HPV kiderül, annak már jele van. Sokan soha nem is tudják meg, hogy egyáltalán megfertőződtek. Egyszerűen senki (sem orvos, sem kutató, sem szakértő a neten) sem tudja még megmondani, hogy mióta tart a fertőzés, vagy kire, melyik partnerre vezethető vissza.


Tévedés: a nemi szemölcsökből méhnyakrák lesz.

Tény: ez a gondolat rengeteg álmatlan éjszakáért tehető felelőssé. Pedig a kinövések, szemölcsök általában jóindulatúak, és nem vezetnek rákhoz. A rákért és a szemölcsökért nem ugyanazok a típusok felelősek. A genitális szemölcsöket az alacsony kockázatúak okozzák, a rákot a magas kockázatú csoportba tartozóak. Nézd meg az erről szóló táblázatot.


Tévedés: a kezelt szemölcsök már nem fertőznek

Tény: ebben senki sem biztos egyelőre. Néhány kutató szerint a genitális szemölcs eltávolítása csökkentheti az átviteli kockázatot, de mégis valószínűnek tartják, hogy a környezetében még lehetnek fertőző részecskék, és nem tudják garantálni, hogy már egyáltalán nem fertőz.


Tévedés: ha terhesség alatt van genitális szemölcsöm, akkor a gyermeknek légúti papillomatózisa lesz.

Tény: van kockázata annak, hogy a gyermek megfertőződik a HPV-vel, miközben áthalad a szülőcsatornán. De ez a kockázat elég kicsi, és a 6-os vagy 11-es típus kell hozzá. Terhesség alatt szemölcs megjelenése esetén célszerű az orvossal konzultálni.


Tévedés: ha negatív a tesztem nemi betegségekre, akkor hpv-re is.

Tény: a HPV-t nem vizsgálják rutinszerűen, még nőknél sem, csak ha a Papanikolau-kenet eredménye kóros. Általánosan tesztelik legtöbbször a HIV-et, szifiliszt, gonorrheat, chlamydiát, Hep B-t és C-t, és a herpeszt. Olvass a HPV-vizsgálatról.


Tévedés: nem tudom, minek kell aggódni, a hpv eltűnik magától.

Tény: vagy igen, vagy nem. Ha az immunrendszered legyőzi, talán nem is tudsz róla, hogy egyáltalán fertőzött voltál. Ha nem, lehetnek szemölcseid, kóros Pap-keneted, amiből kezelés nélkül később akár rák is lehet.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone

Hozzászólások

Tévedések és tények – HPV II. rész — 7 hozzászólás

 1. Én csak azt nem értem, miért kellett ezt a linket ilyen erőszakosan ajánlgatni? Elolvastam, és az oltás ellen van. És? Akit én megkérdeztem, az meg ajánlja. Ez olyan mint a glutén ajánlással kapcsolatos hisztéria, ami még mindig tart. Erről nem tervezel írni, hogy Neked mit ajánlottak, és Te hogyan vezetted be? Érdekelne. Köszi. Rita

  • De igen, tervezek írni a gluténről is, és megírom a saját tapasztalatokat is. Az oltással kapcsolatban: ahogy semmi másban, ebben sem egyeznek meg a vélemények. Nagyon jó példa volt a glutén arra, hogy hogyan változik a tudomány, orvosok véleménye bármely kérdésről. De a link jó dolog, más véleményt is meg kell ismerni, mert a lényeg itt is az, mint mindenben: dönteni NEKED kell.

  • Sziasztok! Én csak a linkhez szeretnék hozzászólni, ami itt fel lett téve.
   Ugyan a százalékos adatok kicsit régiek benne, és nem is pontosak, de tükrözik nagyjából a valóságot. Korrigálnám őket:
   1. a méhnyakrákok 99%-ban mutatható ki HPV fertőzés, a végbél nyílás rákok 84%-ban, a hüvelyrákok 47%-ban, a szeméremajkakéban 40%-ban, az orrgarat és száj nyálkahártya daganataiban 20-30%-ban.
   2. az oltás, ha 4 típus ellen védő=quadrivalens, akkor nem csak a magas kockázatúak, de az alacsony kockázatúak ellen is véd, vagyis a nemi szemölcsök ellen is, amely ha nem is halálos, de visszatérő, nehezen leküzdhető problémát jelent az érintett számára.
   3. A HPV fertőzés nem a szervezet immunállapotától függően alakít ki rákot vagy sem, ez ennél molekulárisan sokkal bonyolultabb és kiszámíthatatlanabb, hogy kiben csak egyszerű fertőzés, és magától múlik, és kiben okoz méhnyakrákot. Az erős immunrendszerűek nem védettek!!! Mai napig nem lehet szűrni azokat, akik szervezete fogékonyabb a vírus karcinogén voltára.
   4. Igen évi 1500 körüli az új méhnyakrákosok száma, ami kevésnek tűnik, de ennél csak az emlő és a tüdődaganat előfordulása magasabb hazánkban a nők körében (és akkor a péniszrákot, nem említettük a férfiak esetében). Ennek az 1500 nőnek, zömében 25-45 évesek, a harmada meghal ebben a betegségben.
   5. ez egy olyan betegség, amit egy oltással 99%-ban ki lehet védeni! Hány egyéb halálos betegségről mondható még ez el! Nincs még egy ilyan daganat, ami ennyire egyszerűen kivédhető!
   6. Kit érdekel a gyógyszerlobbi meg a politika, hogy esetleg felfújják a dolgot. Van, akinek évi 500 ember halála kevésnek tűnik, arra hivatkoznak, hogy vannak nagyobb gondok is Magyarországon, pl. az éhezés, meg hasonlók. De ha azok ellen nem is, de a méhnyakrák ellen legalább tudunk tenni!!!!!

Minden vélemény számít!A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>