2011. 09 .27. Nincs hozzászólás Magdi Egészség

A mellrák gondolata rémisztő, főleg akkor, ha még messze nem vagy 40 éves. Ekkortól javasolják ugyanis a mammográfiás vizsgálat elvégzését. Ennek esedékességéről az ÁNTSZ (Népegészségügyi Szolgálat) küld egy levelet, amely tartalmazza, hogy kinek mikor és hol lehet jelentkezni a vizsgálatra.
Vannak helyzetek azonban, amikor a fiatalabbaknál is indokolt a mammográfia. Ha az önvizsgálat alkalmával csomót érzel a melledben vagy hónaljadban, orvoshoz kell fordulni, aki majd kezdeményezi a vizsgálat elvégzését.

[Csomó nélkül is el lehet menni, csak úgy megnyugtatásképpen, ha valaki ideges típus. Beutaló és pénz kell hozzá, az ára helyenként változik.]

A mell önvizsgálatáról

Az önvizsgálat tulajdonképpen nagyon egyszerű, csak mindannyian hajlamosak vagyunk kissé túlmisztifikálni. Lehet profi módon tankönyvszerűen haladni, ha már rutinból megy, akkor jó. A baj inkább az szokott lenni, hogy a gyakorlatlan nők annyira igyekeznek a helyes ujjakkal a helyes sorrendben és irányban végezni az önvizsgálatot, hogy elfelejtenek a kitapintott érzésre figyelni.

Az önvizsgálatra a legalkalmasabb időpont a menstruációs ciklus közepe táján van, semmiképpen sem közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt. Ilyenkor a mell már nem érzékeny. Ha szabályos a ciklusod, akkor segítséget jelenthet, ha minden hónapban ugyanazon a napon végzed az önvizsgálatot.
20 éves kortól, de inkább az első menstruáció időpontjától, minimum havonta egyszer ajánlott áttapintani a melleket, de igazából a lényeget jelentő mozdulatsort mindennap elvégezzük mosakodás közben. Még segítséget is jelent, mert a gyakorlatlan kézzel nem sérted meg a bőröd, könnyebben csúsznak rajta az ujjaid.

Alulról egyik kezünkkel megtámasztjuk a mellet, miközben felülről és oldalról gyengéden áttapintjuk. Nem nyomkodjuk erősen, nem csavargatjuk, ennek semmi értelme, csak fájdalmat okoz. A karunkat a csípőnkre téve a hónaljunkat is egy pillanat alatt ellenőrizhetjük a másik kezünkkel. A bimbókat enyhén megnyomva láthatjuk, hogy nincs-e váladékozás vagy vérzés.

A profi módszer – a lényeg ugyanaz

Jobbkezesek általában először azzal vizsgálnak, de ez a sorrend tényleg mindegy.Tehát:

 • A bal karodat emeld a magasba. A jobb kezeddel körkörös mozdulatokkal tapintsd át a bal melledet. Kívülről befelé haladva (mell külső oldalától befelé), a mellbimbó felé egyre kisebb körökben kell haladni.
 • Ugyanez fordított kézzel és a másik melleden.
 • Feküdj hanyatt, párnát tegyél a lapockád alá. A bal kezedet nyújtsd fel a fejed mögé. A jobb kézzel ugyanúgy végezd a vizsgálatot, mint álló helyzetben.
 • Ugyanez fordítva is.
 • A hónalj következik: a melled alatti területről indítva a kulcscsontig haladj.
 • Végül a mellkast is át kell tapintani a szegycsonttól a hónalj közepéig.

Mindezeket elvégezheted reflektorfényben tükör előtt is, de ez nem ehhez kell, hanem a szemmel is látható elváltozásokhoz.

Mell önvizsgálata fekveMell önvizsgálata tükör előtt leeresztett kézzelMell önvizsgálata tükör előtt felemelt kézzelMell önvizsgálata zuhanyozás közben

Honnan tudjam, melyik csomó rossz csomó?

Az első alkalommal még sehonnan, mert ismeretlen területen jár a kezed, és fel kell térképezned magad. Ha valamit gyanúsnak gondolsz, akkor nyugodtan fordulj orvoshoz. Ő szintén tapintásos vizsgálattal három perc alatt ellenőrzi, hogy minden rendben van-e. Ezek után már tudod, mit érzel normálisan, és csak az esetleges változásokra kell koncentrálnod.

Fontos tudni: a mellrák többnyire fájdalmatlan, és ez megtévesztő. Ha csomót észlelsz, és nem fáj, akkor ne hónapokkal később menj orvoshoz. Minél inkább fáj a csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú daganatod van.

Ha szoptatsz: ugyanúgy el lehet, sőt, el kell végezni az önvizsgálatot. Ezt szoptatás után, a teljesen kifejt mellen tudod megtenni. Ha valamit érzel, fordulj orvoshoz inkább feleslegesen, mint hogy a a tejmirigyre fogd.

Gyanús jelek, amelyekre figyelned kell

Most jöhet a fürdőszobai tükör. Ellenőrizd a következőket:

 • Változott-e az egyik melled alakja? Lehet más formájú, kisebb.
 • A kinézete: lehet ráncos, vagy láthatsz rajta duzzanatot, sebet, ami nem gyógyul. Nem minden seb jelent nagy gondot, sőt. A legtöbbet izzadás, vagy gombás fertőzés váltja ki. Bűnös lehet még a merevítős melltartó is.
 • A mellbimbók: kinézetre lehet duzzadt, viszkethet, kipirosodhat. Jelentkezhet véres váladék, vagy más színű is: fehér, színtelen, sárga, zöldes. Ez nem feltétlenül jelent rákot, de oda kell figyelni rá.

Ha mammográfiára mész

Tudd, hogy az egyik leghatásosabb eszköz a mellrák korai szakaszában történő felderítésére, de sajnos ez sem csalhatatlan. Viszont még a kitapinthatóság előtt felismerheti az akár néhány mm-es, daganatos elváltozásra utaló jelet, még az előtt, hogy áttét keletkezne.

A mammográfiás vizsgálatnál lágysugárzást alkalmaznak, amelynek nagy része elnyelődik a mellben. Ez annyit jelent, hogy indokolatlanul nem kell mammográfiára járni, a gyakori ismétlést kerülni kell. A sugárterhelés viszont kevesebb, mint egy mellkasröntgen esetén.

Mammográfiás vizsgálatra is vonatkozik a 10 napos szabály.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm! :)
 •  
 •  
 •  
 •