2011. 05. 10. Nincs hozzászólás Magdi Csecsemő- és gyermekgondozás

A köldökcsonk a köldökzsinór elvágása után megmaradt darabkája. A köldökzsinór teljes hossza egy érett babánál eléri az 50 – 60 cm-t. Problémamentes szülés esetén, ha nem kell a kicsivel rohanniuk az orvosoknak, megvárják, amíg a köldökzsinór pulzálása megszűnik. Ezután két fertőtlenített köldökcsattal leszorítják, és a két lekötés között elvágják. A köldökcsatokat később leveszik, és csak a száradó csonk marad.

Ezt a területet tisztán és szárazon kell tartani, hogy elkerüld a lehetséges fertőzéseket. Ránézésre csúf, fájdalmasnak látszik, de a babát nem zavarja. A köldökcsonk 2 – 4 hét alatt leszárad. Ezután még vigyáznod kell, mert érzékeny, és előfordulhat, hogy enyhén váladékozik. Ez normálisnak számít, nem kell aggódni, kezeld ugyanúgy tovább, amíg már nincs váladék.

Baj akkor van, ha a környéke piros lesz, erős váladékozást tapasztalsz, esetleg kellemetlen szagú a seb. Ha ezt tapasztalod, irány a gyermekorvos, mert fertőzés állhat a hátterében. Elméletileg a védőnő hetente ellenőrzi a köldökcsonk állapotát, amíg le nem esik.

Mivel ápoljam a babám köldökcsonkját?

Ez nagyon jó kérdés, sok vitára ad okot, és persze mindenki mást mond.

 • Alkohol: van, aki szerint semmi szükség rá, más pedig ebben látja a megoldást a fertőzések ellen. A kórházban általában az alkoholos ápolást tanítják, ehhez gyógyszertárban beszerezhető 70%-os alkoholt kell használni.
 • Steril vatta: a törölgetéshez kell, van, aki steril gézlapot ajánl helyette. Mindkettő jó lesz.
 • Hexaklorofenes hintőpor: akit megnyugtat, használja, mások szerint lassítja a gyógyulást. A kórházban ezt is használják a legtöbb helyen. [Nálunk két és fél hét után leesett hintőpor használata mellett is. Nem lassított semmit.]
 • Sebtapasz: gyógyszertárban beszerezhető, kifejezetten a köldökcsonk leragasztására alkalmas ragtapasz. Ezt nem szokták a kórházakban ajánlani, használni. Előnye, hogy könnyebb a seb átnedvesedésének veszélye nélkül tisztán tartani a kicsit. Sokan kifejezetten tiltják.
 • Hipermangán oldat: feloldva a fürdővízbe szórják fertőtlenítés céljából. Nem feltétlenül szükséges.

Sőt, fürdetésnél nem is érheti víz a köldökcsonkot. Csak annyi vízben fürdess, ami nem lepi el a baba pocakját. Mosni tilos fertőzésveszély miatt, és csak tovább tart, amíg leszárad.

Ápolás menete

Ha nem akarsz alkoholt használni, akkor csak arra figyelj, hogy a seb száraz legyen, ne érje nedvesség, és tudjon levegőzni, ne irritálja a pelenka.

Az alkoholos használatkor a steril vattát vagy gézlapot benedvesíted az alkohollal, és áttörölgeted, letisztogatod vele a köldökcsonk környékét. Húzd szét a köldököt a két ujjaddal, emeld kicsit meg a csonkot óvatosan, a másik kezeddel pedig törölgesd meg.
Ezután hintőporral szórd be ne túl vastagon, figyelve, hogy mindenhova jusson, a csonk tövéhez is, de a baba bőrére máshová már ne. Szárító hatása van, ezért pl. a pocakjának semmi szüksége rá.

Hazamenetel után általában csak a fürdetéskor javasolják törölgetni, de a kórházban a leesésig minden pelenkázáskor el kell végezni, vagy a nővér elvégzi. Kapható köldökcsonkot védő pelenka is, célszerű venni.

Amiben nem értenek egyet még az egy helyen dolgozók sem: hogy a pelenkázás előtt, vagy utána kell a csonkot ápolni. Nekünk a pelenkázás előtt tanították, de mindkettőt lehet indokolni, rád van bízva. Csak mindig egyforma sorrendben csináld.

Amire figyelni kell

 • Mindenképpen figyelj arra, hogy száraz maradjon.
 • Cserélj gyakran (normális rendszerességgel) pelenkát, hogy elkerüld az átnedvesedést és a fertőzéseket.
 • Nem jó jel, ha sír a baba, ha csak gyengéden hozzáérsz. A tisztogatás más eset, akkor lehet, hogy hideg az alkohol, és azért sír.
 • Ha az elfertőződés jeleit látod, kérj orvosi segítséget azonnal.
 • Ha dudor nő a köldöknél, akkor is orvosra lesz szükség.
 • Előfordulhat, hogy kifordul a köldöke, ezt okozhatja köldöksérv. Általában egy éves korig magától meggyógyul, de mutasd meg az orvosnak.

Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm! :)
 •  
 •  
 •  
 •