2012. 05. 01. 2 hozzászólás Magdi Oltások

Az agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozó meningococcus elleni védőoltás a nem kötelező, de javasolt védőoltások közé tartozik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az oltóanyag nem ingyenes, és a legtöbb helyen a beadása sem. Mivel nem kötelező oltásról van szó, a szülők első kérdése gyakran az, hogy mit okoz, milyen kockázatai vannak.

Amit a meningococcusról tudni kell

A legtöbb gennyes agyhártyagyulladásért a meningococcus nevű, több altípussal rendelkező (A, B, C, W, Y) baktérium a felelős, tehát nem egy vírus. Itthon leginkább a B és C típusúak okoznak megbetegedéseket. Ezt a baktériumot a lakosság nagyjából negyede hordozza tünetmentesen. Megtalálható a torokban, ezért érthető, hogy milyen könnyű cseppfertőzéssel tovább adni. Ehhez elég egy tüsszentés, egy csók, egy korty más poharából. Leginkább a kicsiket és a fiatalokat fertőzi. Nem járványos időszakban elsősorban 6 éves kor alatt fordul elő.

A meningococcus C baktérium okozhat vérmérgezést is, ha a vérkeringésbe jut. Ott a kórokozók gyorsan szaporodásnak indulnak, miközben mérgező anyagokat termelnek. Ezek a mérgező anyagok elzárják a hajszálereket, ami több szervet is károsít (máj, vese). Csökkenni kezd a vérnyomás, a bőrön bevérzéseket lehet találni. Ezután szövetelhalások alakulnak ki.

Halálozási aránya magas, egyéb következményei: szövetelhalás miatt végtagok elvesztése, csonkolása, agykárosodás, epilepszia, látás-, halláscsökkenés vagy -vesztés.

Jelek, tünetek

Aki megfertőződött, hirtelen nagyon jó állapotból nagyon rossz állapotba kerül. Magas láz, fejfájás, elesettség, étvágytalanság, nyugtalanság, hányinger nélküli és csillapíthatatlan hányás, bőrvérzések, eszméletzavar, kóma, tarkómerevség. Csecsemőknél a kutacs megváltozik. A lázas kicsit nehéz vizsgálni, nem engedi mozgatni a fejét. A bőrvérzésről tudni kell, hogy nem kiütés. Eldöntheted az üvegpohár segítségével úgy, hogy nekinyomod finoman a poharat a bőrének, és ha nem tűnik el, akkor bizony nem kiütésről van szó.

Oltások a meningococcus ellen

A B típusú baktérium ellen egyelőre nem létezik oltás. Az A, C, W, és Y típusok ellen azonban igen, több is. Van két éves kor felett adható, és 2 éves kor alatt 2 hónapos kortól adható oltóanyag is. Terhesség alatt az oltást csak akkor szabad beadni, ha nyilvánvaló veszély áll fenn.
A leggyakrabban javasolt oltás csecsemőknek: 1 alapoltás 12 hónapos korban a C típus ellen védő konjugált oltásból (Meningitec, Menjugate, NeisVac), és 1 emlékeztető oltás az ACWY elleni oltóanyagból (Mencevax, Menveo) 12 éves kor körül.

Kicsit részletesebben az oltóanyagokról:

Két típusú oltóanyag van, poliszacharid és konjugált. 2 évnél idősebbeknek, járvány esetén a poliszacharid vakcinát javasolják. Védettséget két hét alatt ad. Ezek: Mencevax ACW135Y, és Menveo. A másik a konjugált vakcina, hatékonyabb az előzőnél. Adható két év alatt is, és tovább tart a védettsége.

  • 2-12 hónapos kor között adható a Meningitec vakcina, két részoltással, köztük legalább 2 hónapnak el kell telnie. A 12 hónaposnál idősebbeknek egy adag elég.
  • szintén 2-12 hónapos kor között adják a Menjugate oltóanyagot, két részoltással, köztük szintén legalább két hónapnak el kell telnie. Egy évnél idősebbeknek egy oltás elég.
  • a NeisVac vakcina szintén 2-12 hónapos kor között adható, két adagban, legalább két hónapos időközzel. A 12 hónaposnál idősebbeknek ebből is elég egy oltás.

Ezekkel az úgynevezett konjugált vakcinákkal a 12 hónap betöltése előtt két oltást kapott gyerekeket 2 éves kor körül újra szokták oltani.

Ha a babád koraszülött volt, 28 hétre vagy annál korábban jött a világra, az utóbbi oltóanyagok (Meningitec, Menjugate, NeisVac) beadásakor 3 napos megfigyelésre van szükség, mert megnő az apnoé kockázata.

Az oltóanyagot hűtőben kell tárolni, és a legcélszerűbb közvetlenül az oltás előtt elhozni a gyógyszertárból. A legtöbb helyen kifizetés után szívesen tárolják a beadásáig.

Hogy miért javasolt beadatni?

Mert nagyon veszélyes betegség, amely órák alatt elviheti azt, aki megfertőződött. A halálozási aránya magas, az életben maradás ára gyakran csonkolás. Ennek oka, hogy a véralvadászavar miatt elzáródnak a kis erek, a végső következménye pedig szövetelhalás.

Én javaslom a beadatását, mert…

  • mert amikor a lányom kórházba került három hónaposan, megismerkedtem egy nagyon kedves és fiatal doktor nénivel. Beszélgettünk az oltásokról is, és elmesélte az agyhártyagyulladással kapcsolatos tapasztalatait. Kevés mai fiatal, tizenéves van beoltva ellene, és még mindig kevés kisbaba kapja meg az oltást. Ő személy szerint feleslegesnek tartotta, és nem is javasolta egészen addig, amíg a rendelőjébe nem ment egy 17 éves lány, iszonyú magas lázzal, fejfájással, sugárban hányt, mozogni már alig tudott. Még ott a rendelőben kómába esett. Azóta minden szülőnek automatikusan javasolja az oltás beadatását, mert ha a gyerek, fiatal nem jut időben (és igen rövid időről van szó) segítséghez, belehal.
  • mert a szülők által gyakran feltett kérdés (mit okoz az oltás) elég hibás. Az első kérdés az, hogy mi ellen véd, és az mennyire veszélyes. A második az, hogy mi van, ha a te gyereked az az egy, aki meghal, ha nem védett. Ezek után következhet, hogy melyik a nagyobb kockázat: beadni vagy nem beadni.

Az ellenvélemények szerint felesleges beadatni sokezer forintért, mert csak néhány ember hal meg ebben a betegségben, míg autóbalesetben sokkal többen. Lehet. De mindjárt másképp fest a helyzet, ha az az egy ember a mi gyerekünk.

Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm! :)
  •  
  •  
  •  
  •