2011. 11 .15. 6 hozzászólás Magdi Oltások

A bárányhimlő az a fertőző betegség, amelyről még mindig azt hiszik a legtöbben, hogy teljesen veszélytelen, és jobb minél hamarabb átesni rajta. Ezt sikerül is elérni, mert a kicsiké a megbetegedések kétharmada. Okozója egy vírus, ami cseppfertőzéssel terjed, hihetetlenül ragályos, és ma már sokszor vannak szövődményei is.

Tudnivalók a bárányhimlő elleni oltásról

A bárányhimlő elleni oltás nem kötelező, az ajánlottak között szerepel, ez egyben azt is jelenti, hogy receptköteles, fizetni kell az oltóanyagért és az oltás beadásáért is. Az oltóanyag 8000 Ft körül van, a beadásért 1500 – 2000 Ft-ot szoktak kérni.

A leghatékonyabb védekezés érdekében két adag oltóanyagra van szükség, minden életkorban. Ez azt jelenti, hogy a nagyobbaknak, akik még az egy adagos időszakban kapták meg az oltást, szintén kell még egyet kapniuk. Ez különösen fontos a kisebb testvér, várandós anyuka miatt. Egyetlen kivétel van, ha a gyermek közben már átesett a bárányhimlőn, akkor felesleges a második oltás, mivel így már védettséget szerzett a vírus ellen.
Az első oltás időpontjában a babának be kell töltenie a 9 hónapos kort, az alatt nem adható. A két oltás között minimum 6 hétnek el kell telnie. A legújabb ajánlások szerint a két oltást a baba 15 és 18 hónaposan kapja meg, az akkor aktuális kötelező oltásokkal együtt.

Bárányhimlő ellen a Varilrix nevű oltást adják. A Varilrix legyengített varicella zoster vírust tartalmaz, a szervezetben ellenanyag képződést indít el. Ez fogja a védelmet biztosítani a betegséggel szemben. Egészségeseknél nem okoz bárányhimlőt.

Vannak helyzetek, amikor a Varilrix oltást nem lehet beadni. Ezek:

 • Ha a baba allergiás a hatóanyagra, vagy a neomicinre. Erről a gyermekorvost kell kérdezni, szólni neki, ha van már tudott allergia a családban, mert az oltás papírját általában csak utólag adják oda, ha egyáltalán odaadják.
 • Ha a baba lázas, beteg. Ilyenkor az oltást a gyógyulás utánra szokták halasztani. Ha csak megfázott, azzal általában nem törődnek, de szólj róla az orvosnak.
 • Ha a baba immunrendszert gyengítő gyógyszert szed.
 • Nem kaphatja meg terhes, és nem is szabad teherbe esni az oltás beadása után legalább három hónapig. Szoptatás alatt általában beadják, de ez csak a kismama döntése lehet.

Az oltást 2 – 8 °C között kell tárolni, de nem szabad fagyasztani. A legjobb megoldás, ha lehet, akkor csak az oltás beadása előtt elhozni a gyógyszertárból. Ahogy egyetlen más oltás, úgy ez sem ad 100%-os védelmet mindenkinek. Bővebb infó a kötelező és válaszható oltások időpontjairól.

A bárányhimlő elleni oltásnak is lehetnek mellékhatásai. Ezek: fájdalom és bőrpír, duzzanat, láz, bőrkiütés, nyelési nehézség, fejfájás, álmosság, hányás, viszketés.

Ha már elkapta a baba

Néhány dologra nem árt odafigyelni, segíthet elkerülni a súlyosabb szövődmények kialakulását.

Ha viszket a bőr: a maradandó hegek elkerülése érdekében nem szabad bekenni krémmel, habbal, nem szabad borogatni sem hideg, sem meleg vízzel. Amit alkalmazhatsz, az a mentolos hintőpor, azt is csak nagyon vékonyan. Határozottan állj ellen a rázókeverék használatának, mai álláspont szerint ártalmas.

Lehetőség szerint meg kell akadályozni az elvakarást: a baba körmét rövidre kell vágni, és ügyelni, hogy mindig tiszta legyen a keze, és a körme is. A törölköző legyen puha, ne dörzsöljön. Ez igaz a fejbőrre is, bár hajat mosni kell és lehet, csak óvatosan a fésüléssel.

Fürdés helyett akár napi többszöri zuhanyozást javasolnak, hogy a hólyagos bőr ne ázzon, az is árt. Tisztán tartani viszont szükséges, ehhez szappan és víz a legideálisabb. Túlzott melegre semmi szükség.

Levegőre is szabad menni, ha nagyon muszáj, de nem ajánlott. Ennek okai, hogy fertőző, és másokat nem illendő kitenni a veszélynek, gyorsabban is gyógyul otthon, és könnyebben összeszedhet más fertőzést is. Addig kell erre figyelni, amíg a pörkösödés megindul, az már nem tartalmaz élő kórokozót. Gyógyultnak a pörkök leválása után tekinthető.

Ismeretek a bárányhimlőről

A bárányhimlő a legtöbb esetben enyhének számító betegség, de képes súlyos megbetegedést is okozni. Ennek az esélye nagyjából 10%. A bárányhimlő okozója a varicella zoster nevű vírus. A betegség lappangási ideje 14 – 21 nap, a jellegzetes kiütések csak ennek letelte után jelentkeznek, viszont a foltok megjelenése előtti napokban már fertőz érintéssel és testnedvek útján is. Aki egyszer elkapta, az védettséget is szerzett, mégis előfordulhat második fertőzés is. Ez olyankor lehetséges, ha az első fertőzés nagyon kicsi korban, vagy nagyon enyhén zajlott le.

A bárányhimlő tünetei

A legjellemzőbb tünete a sok kis piros kiütés, amely a bőrön és a nyálkahártyákon is megjelenhet, kicsit kiemelkedő, viszket és hólyagos. Első megjelenési helyük az arc, a fejbőr, a törzs, a has, végül mindenhol megtalálhatóak lesznek. Ha a gyermek szájában is megjelennek, normális, hogy étvágytalanná válik. A kiütések aprók, mint egy gombostű feje, és folyadékkal telnek meg. Néhány nap alatt “pörkölődnek”, barnás lesz a tetejük, majd egyszerűen lepotyognak. Elvakarni nem szabad őket, de nincs gyerek, aki ezt meg tudná állni. Általában magas lázzal jár, főleg az első héten.

A bárányhimlő lehetséges szövődményei

 • Hegek maradnak vissza a gyógyulás után, mert a bőr felülfertőződött
 • Tüdőgyulladás, szívizom, májgyulladás, ízületi esetleg csontvelő gyulladás
 • Fejfájással, hányással, görcsökkel járó agyvelőgyulladás
 • Kisagyi gyulladás, mozgás-koordinációs zavar, néhány hétig beszédzavar, hányás, remegés
 • Reye-szindróma

Ha a beteg kicsi egy kismamának adja át a fertőzést a terhessége elején, annak a magzatra nézve súlyos következményei lehetnek, mivel a szervfejlődés még tart. A terhesség előrehaladtával ez változik, és inkább az anyai kockázat lesz nagy. Szülés körüli időpontban (előtt és utána néhány nappal) az újszülöttnél olyan súlyos fertőzés is kialakulhat, hogy kezelés nélkül halálos lehet. Ha a baba a méhben fertőződött meg, a későbbi bárányhimlő kialakulása kevésbé valószínű, inkább övsömör várható.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm! :)
 •  
 •  
 •  
 •