Babafogak: nem mindenki „általános”

Fogzás, fogápolás, tünetek és tapasztalatok

Vagy más szóval, van olyan baba, aki „szabálytalan”, szabálytalanul fogzik. Ki nem állhatom az általánosításokat, a mindenki, minden terhesség, minden baba egyforma elve alapján születő tankönyvi megállapításokat.
Két kedvencem is van a fogzás témaköréből, így hangzanak: „Egészen biztos, hogy az első tejfog hat hónapos és egy éves kor között bújik elő (alsó fog), a következő pedig két vagy három hétre jön az első után.” és a másik: „Az 1 éves kisbabának már 8 fogacskája van.”

Azon túl, hogy a mondatok egészen egyszerűen ebben a megfogalmazásban nem igazak, más bajom is van velük. Mégpedig az, hogy a „szabálytalan” babák anyukái keresnek a témában, ezeket találják, és elhiszik, hogy valami nincs rendben, mi több, ők csináltak valamit rosszul.
Ez persze egy csomó más témára is igaz, nem csak a fogzásra.

A barátnőm kislányának az első foga 4 hónapos korában kibújt. Az én lányomé majdnem 13 hónaposan jött elő végül. Hm. Egészen biztos az a 6 – 12 hónap?! A mondat második felével kapcsolatban: a lányom első foga felül jött ki, egyszerre kettő. Ebből egyenesen következik a második mondat tévedése: nincsen 8 fogacskája egy éves korára. Most 14 és fél hónapos, és 4! van neki. És a legszebb az egészben, hogy ez is normális, és teljesen egészséges a baba, és nem rontottam el semmit. Oka persze van, el is mondom mindjárt.

Csak a mondatokhoz annyit hozzátennék, hogy ha az első az „egészen biztos” helyett úgy kezdődne, hogy általában, és a másodikban is benne lenne ez a szó, akkor nem szólnék semmit. Így bosszant, mert kérdések özönét indítja el, és kétségbeesett leveleket kapok anyukáktól, akik olvasták, hogy a kicsi lányomnak bújnak a fogai, és nem szabály szerint. Vajon akkor én is elrontottam valamit vagy baj van a gyerekkel? És ha mégsem, akkor talán náluk is minden rendben van.

Mikor várhatók az első fogak?

Babánként változó. :) Azért a nagy átlagnál a fogzás nagyjából 5 hónapos korban kezdődik, de mint már írtam, vannak kivételek, előbb (akár két – három hónapos korban) és később (egy éves kor után) is normális. A fogzás ráadásul nem összetévesztendő a fog áttörésével. A fogzás egy folyamat, nyálzás, rágás, duzzadt íny, kihat a baba közérzetére, aztán végre kibújik a várva várt fog. Maga a kibújás csak néhány napig tart, és az áttöréssel általában a kellemetlen tünetek ideiglenesen ugyan, de megszűnnek. A növekedés önmagában már nem fájdalmas, inkább érdekes a számukra.

Az első tejfogak előbújása rendszerint hat hónapos kor körül már várható, és kb. 2 és fél – 3 éves korra már mind a 20 fogacska kint van. Kérdezte egy anyuka, hogyan mertem darabos ételt adni a kicsinek fogak nélkül, ahogy itt írtam. Hát úgy, hogy attól még kaphat ilyesmit. Nyilván nem kőkemény, hatalmas falatokat. Kicsiket, puhákat, rághatót. Mi több, a logopédus szerint kifejezetten szükséges, hogy már a lehető leghamarabb rágjon a baba, hogy megerősödjenek a száj- és nyelvizmai, amik szükségesek lesznek a helyes hangképzéshez.

Ha későn bújnak a fogai, általában a ti „hibátok”. Azért teszem idézőjelbe, mert nem hibáról van szó, nem lehet tenni ellene, ez ugyanis a genetika. Örökölte a gyerkőc. Mégpedig tőletek. Valószínűleg egyikőtök, vagy mindketten hasonlóan későn kezdtétek a fogzást. A szüleitek tudnak ebben segíteni.

A későbbi fogbújásnak lehet még oka a D-vitamin és a kalcium hiánya is, de ez elég ritka. Ha késnek a fogacskák, lehet röntgenvizsgálatot kérni, amellyel a fogcsírák kimutathatók, de ezzel nem kell sietni, ráér akkor, ha még 13 – 14 hónaposan sincs egy sem.

Melyik fog bújik ki először?

Babánként változó. :)  A fogak megjelenésének hivatalos, könyv szerinti sorrendje: alul középen kezdődik a két metszőfoggal, majd felül ugyanott folytatódik, csak ott négy metszőfog várható. Jön alul a két oldalsó metszőfog, és a négy zápfog, ez a hat nagyjából egymás után bújik ki. A zápfogak előbb várhatóak, mint a szemfogak, ezért helyet hagynak nekik a metszőfogak mellett. A szemfogak ideje általában másfél éves korban jön el. Utoljára bújnak a hátulsó zápfogak, rendszerint két és fél éves kor után. Ezek alapján két éves korára várható, hogy legyen 16 foga, és három évesen már ritkának számít, ha nincs meg a teljes, 20 fogacskából álló fogsora.

Akkor sincs semmi baj, ha először jön felül kettő, majd alul kettő, mint nálunk (egyszerre!), vagy felül és alul egy-egy, majd felül és alul a másik kettő középső egymás után. Néha a szélsők előbb jönnek, mint a középsők. Gondot akkor jelent a nem tankönyv szerinti sorrend, ha a fogak láthatóan nem férnek el a szabálytalanul kibújt fog mellett. Ilyenkor irány a gyermekfogász, aki segít a problémán.


Ha tetszik, kattints valamelyik ikonra! Köszönöm!

Facebook Twitter Plusone


Hozzászólások

Babafogak: nem mindenki „általános” — 19 hozzászólás

 1. Kedves Magdi!

  Szeretném megkérdezni,hogy nagy általánosságban a tünetek megjelenését követően mikor bújnak elő a fogacskák?Kislányom egy-két hete nagyon nyálzik,sokat masszírozza az ínyét a kis öklével,két napja hígabb lett a széklete is,fel-fel sír álmában(ez nem volt jellemző rá),kicsit nyűgös,aluszékony.Nincs valami olyan,hogy ha már bizonyos tünet megjelenik nincs sok vissza?

 2. Kedves Magdi!

  Kislányom 11 hetes és pár napja be van duzzadva a szemfoga helye mindkét oldalon. Folyik a nyála és nagyon rágja az öklét. Nyűgösebb is. Néha minden ok nélkül felsír keservesen. Lehet e hogy a két szemfoga jön először? Ha igen, mennyi idő mire áttöri az inyét? Válaszodat előre is köszönöm.

 3. Kedves Magdi!

  Kisfiam 9,5 hónapos, kb 2 hónapja bújt ki az első alsó foga és röviddel utána a másik is. Nőttek kicsit, de kb egy hónapja semmi. Kb félig van kint az egyik és kicsit kisebb a másik. A kérdésem az lenne, hogy normális hogy egy hónapja nem nagyon látok változást és hogy ennyi idő alatt nem jött ki egészen a két fog?
  Köszönöm
  Anita

  • Szia, igen. Az is lehet, hogy majd újabb kettővel egyszerre fogja szegényt megkínozni. Ha nagyon aggódsz, kérdezd a védőnőt, és lehet menni ultrahangra is, de szerintem felesleges macera ennyi idős korban. Várj még.

 4. Kedves Msgdi!

  Kislányom most 11 hónapos, 8 hónaposan bújt ki először az alsó kis fogacskája. Folyamatosan jöttek, volt, h.egyszerre kettő is. Alul 4 foga van, felül 2, egyik szemfoga és másik oldalon szemfog melletti. Kérdésem az lenne, h.másik szemfoga még mindig nem nőtt ki. ‘ hónapja szenved vele, elején nagyon lilás bevérzéses volt a helye, mint aki beverte volna, de nem verte be, legalábbis nemtudok róla. Aztán piros duzzadt lett, ami hol elmúlik, hol újra élénk piros.
  mi a teendőm vele? Miért nem jön ki? Vigyem fogorvoshoz?

  Köszönettel

 5. Szia Kedves Magdi!
  Lenne 1 olyan kérdésem,h az össze vissza növő fogak miatt kell aggódnom?
  6 hónaposan bújt ki a kislányom 2 alsó metszőfoga .most 8 hónapos és felső 2 szemfog bújt ki neki,de a felső 2 metszőfogai csak duzzadtak de nem bújnak neki. :(
  a nagyobbik lányomnak teljesen máshogyan nőttek anno a fogai.
  köszönöm és várom válaszodat.
  További szép napot kívánok mindenkinek.

  • Mármint hogy nem jó sorrendben? Az teljesen rendben van, hogy ha egyszer itt, egyszer meg ott jön elő. Nem egyformák. Az lenne a baj csak, ha nem jönne elő semmi. Majd jön a többi is :) Kitartás!

 6. Kisfiam 6 hónapos. Az első foga kijött (J1 alsó), de nem az íny legtetején, hanem egy kicsit az íny belső felén jött ki a fogacska. Ez mennyire természetes?

  • Még helyezkedni fognak a fogak, ahogy jön a többi is, ezért a nem szabályos fogsor a tejfogaknál teljesen természetes. Sőt, hézagok is lesznek majd köztük, hogy később a rendes fogak jól tudjanak előbújni. Ha aggódsz, kérdezd meg a védőnőt.

 7. Kétségbe vagyok már esve. A kisfiam 23 hónapos és még nem bújtak ki a szemfogai. A 4-4 metsző és 4 őrlőfoga van kint, az őrlők sem teljesen még. Vigyem orvoshoz?????

  • Két évesen már szokták fogorvoshoz vinni a kicsiket sima ellenőrzés céljából. Mindenképpen vidd el, és ő megmondja, hogy érdemes-e röntgenre menni vele, vagy várjatok még. A védőnő nem mondott semmit?

 8. Sziasztok! A kislányom tegnapelőtt volt 3 HETES és alul elkezdett kijönni az első foga. Már eleve duzzadt ínnyel született (az alsó metszőfogánál) és tegnap vettük észre, hogy elkezdett fehéredni a duzzanat teteje. Ez normális?? Nyűgös, nehezen alszik, nem igazán tud szopizni, leginkább cumisüvegből issza meg a lefejt tejet.

  • Hát nem szokványos éppen, de van ilyen is, sőt, születnek babák foggal is. Nem tudsz mit tenni azon kívül, hogy próbálsz segíteni neki csillapítani a fájó, kellemetlen érzést.

 9. Mennyi idő alatt bújik ki a zápfog=örlőfog mert mi már több mint 1 hete ebben szenvedünk és még semmi látható nyom?? Vérezhet ettől a szája/ínye? köszönöm a válaszát

 10. Kedves Magdi!
  Az én lányomnak februárban bújt ki az elsõ foga alul (most 17 hós), május végére már 6 fogacskája volt (alul kettõ, felül 4). Mivel anyatejet és más “rendes élelmiszert” kap, így adnom kell neki D-vitamint is (csepp formájában). Nyáron nem adtam neki, de nem is jött foga…Szeptembertõl újra adom neki, és láss csodát jön a foga. De a baloldali szemfoga. Tudom, hogy azt írtad jöhetnek összevissza sorrendben, de ez tényleg jó így? Vagy vigyem el fogorvoshoz?

  Egy újabb aggódó anyuka

  • Szia!
   Tényleg jó, nem a te kislányod az egyetlen, akinek előbb jött a szemfoga, mint a metsző. De ettől függetlenül, mivel aggódsz, nyugodtan vidd el fogorvoshoz. Nem kell drága fizetőshöz, mert nem csinál vele semmit, csak belenéz a szájába, és veled beszélget. Ha ő a kérdéseire kapott válaszok alapján úgy ítéli meg, hogy vizsgálat kell, akkor meg fogja mondani.

Szólj hozzá!A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>